11 778 души с трайно намалена работоспособност са започнали работа от началото на годината до края на септември.

Това заяви социалният министър Бисер Петков по време на днешното си посещение в Националния център за рехабилитация на слепи в Пловдив. По думите му това е два пъти повече в сравнение със същия период за 2018 г.

На посещението са и изпълнителният директор на Агенция за социално подпомагане Румяна Петкова, областният управител на града Здравко Димитров и председателят на Съюза на слепите Васил Долапчиев.

Към момента инспекторите от Главната инспекция по труда са проверили над 880 предприятия за изпълнението на тези разпоредби. Работодателите, които не могат или не желаят да изпълнят това задължение, е дадена възможност да изплатят компенсационна такса.

110 предприятия са внесли 92 244 лв. за 549 работни места, за да изпълнят тези законови изисквания.

22 проекта за 400 000 лв. се изпълняват според Националната програма за заетост на хората с увреждания и Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност.

В процес на реализация са 22 проекта на работодатели на обща стойност 400 000 лв. С тези пари ще бъдат адаптирани, приспособени или преустроени 56 работни места за хора с увреждания, каза министър Петков.

По думите му ще бъдат финансирани и 39 проекта за достъпна жилищна среда на обща стойност 1,827 млн. лв., каза министър Петков.

Около 19 000 души с увреждания са одобрени да получат асистент по Закона за лична помощ, каза Петков.

През септември са сключени 5 483 трудови договора между общините и асистентите, които ще предоставят лична помощ. Агенцията за социално подпомагане ще преведе общо 3 млн. лв. на 217 общини за изплащане на възнагражденията на личните асистенти

217 общини получават пари за асистенти за лична помощ

217 общини получават пари за асистенти за лична помощ

Очаква се 25 хил. души у нас да получат помощ за отопление

Припомняме, по-рано през деня излезе информация, че между 217 общини ще бъдат разпределени 3 млн. лева за финансиране на сключени договори с асистенти за лична помощ.

Министър Петков увери, че политиката за хора с увреждания остава приоритет в бюджета на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и през 2020 г.

Около 650 000 души с увреждания получават месечна финансова подкрепа. Очаква се през следващата година помощта да бъде в по-висок размер заради повишаването на линията на бедност с 15 лв. до 363 лв.