Общо 11 дела за купуване на изборни гласове е образувала прокуратурата в цялата страна.

Това съобщи пред Би Ти Ви зам.-главният прокурор Камен Ситнилски.

За седмица са подадени 118 жалби- и от граждани, и от организации, и от застъпници за кметове, уточни Ситнилски.

Засега Перник остава рекордьорс най-много досъдебни производства за търговия с гласове. За първи път обвинителите в град разглеждат едновременно три дела за такова. Заради сложността им, съдебните производства там ще бъдат наблюдавани лично от Върховната касационна прокуратура.

В Добрич лице, уличено за купуване на гласове, се е укрило. Има постановление то да бъде издирено и принудително доведено в съда.

Сигнали със събрани доказателства има още в Несебър, Левски и Казанлък.

"Конкуренцията на кандидатите за кметове, според мен, поражда и онзи стремеж на всяка цена и с всички средства да бъдат осигурени избирателите. Това го обяснявам със засиления политически интерес към кметските места и другите ръководни места в общинските съвети поради това, че там вече ще се концентрират - имам предвид общините - огромни парични потоци, които трябва да се управляват." - коментира зам-главният прокурор.

Въпреки наказанието от една година затвор, хората, взели пари за своя глас, не трябва да се страхуват да подават жалби, подчертават от прокуратурата.

При подаване на сигнал „продавачите" на гласове, ще бъдат освобождавани от отговорност.

За „купувачите" законът е определил до три години затвор.

Междувременно в Търговище премиерът Сергей Станишев заяви, че икономически интереси са причина за масовото купуване на гласове на изборите.

"Хубавото нещо е, че се демонстрира ясна нетърпимост от обществото към този феномен, затова вярвам, че в неделя с усилията на органите на реда, на българската прокуратура ще бъдат взети всички превантивни мерки, това да се ограничи много видимо", добави премиерът.

По никакъв начин проверките на прокуратурата за купуване на гласове няма да се отразят на балотажа, заявиха от Централната избирателна комисия.