Здравната комисия към парламента единодушно прие удължаване на сътрудничеството ни с Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

С 15 гласа "за" всички присъстващи депутати одобриха удължаване на споразумението с Фонда за работа по Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН в България".

Споразумението с Фонда изтече през 2014 година, като властите работиха по удължаването му с допълнително съфинансиране от страна на Фонда до 31.12.2015 г. Сумата, която допълнително ще влезе в употреба, що се отнася до превенция и борба с ХИВ/СПИН, се равнява на 2,421 милиона евро.

За момента работещите у нас по програмата отчитат, че за тази календарна година 124 хиляди души в България трябва да бъдат изследвани и консултирани. Основната целева група са лица от рисковя спектър: наркомани, деца в риск, хора в месата за лишаване от свобода, мъже с хомосексуални контакти.

Стана ясно, че е постигната договорка веднъж седмично в затворите да се провеждат лекции за превенция на ХИВ/СПИН. Междувременно, за тази година 46% от новорегистрираните болни от СПИН са употребяващи наркотици. Ползващите дрога инжекционно пък са намалели с 11% за тази година.

В рамките на днешното редовно заседание на здравната комисия трябваше да се проведе и традиционният блиц контрол с министъра на здравеопазването Петър Москов.

Поради ангажимент във Велико Търново обаче той не се яви пред депутатите, а здравното ведомство бе представено от заместника му д-р Бойко Пенков. По правилник обаче заместник-министър не може да отговаря на блиц контрол, което остави процедурата отложена за следващата седмица.

"Постъпката на министъра показва отношението му към вас, които бранихте законопроекта му до последно", обърна се назидателно към мнозинството червеният депутат д-р Емил Райнов.