Днес във Виена председателят на Народното събрание (НС) Цецка Цачева ще участва в юбилейната конференция, посветена на 130-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Австрия.

Форумът е организиран съвместно от Института за Дунавския регион и Централна Европа, Дипломатическата академия - Виена и посолството на България в Република Австрия, съобщиха от пресцентъра на НС.

Конференцията ще започне в 9 часа в Дипломатическата академия във Виена. Председателят на парламента Цецка Цачева и председателят на Националния съвет на Австрия Барбара Прамер ще се обърнат с приветствени слова към участниците. Конференцията ще открие директорът на академията и бивш държавен секретар д-р Ханс Винклер.

Встъпителни думи ще произнесе и председателят на Института за Дунавския регион и Централна Европа и бивш вицеканцлер д-р Ерхард Бусек. „България и Австрия - партньори в ЕС и в Дунавския регион" и „Култура, наука, образование - традиция и бъдеще" ще дискутират участниците в конференцията.

В рамките на визитата си във Виена председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще има срещи с председателя на Националния съвет на Австрия Барбара Прамер, с председателя на Федералния съвет Ервин Праймер и с втория председател на Националния съвет Фриц Нойгебауер.

По повод годишнината, в присъствието на председателя на Народното събрание Цецка Цачева и втория председател на Националния съвет Фриц Нойгебауер, посланикът на България в Австрия Ради Найденов ще връчи високи държавни отличия на проф. Ник Тиц и проф. Андреас Шварц за приноса им в културното сътрудничество на двете страни. Церемонията ще бъде в 11.30 часа в официалния салон на българската резиденция във Виена.

По време на посещението си в Австрия, председателят на парламента ще бъде придружен от председателя на Групата за приятелство България - Австрия в 41-то Народно събрание Владислав Димитров.