Не е възможно да имаме секции навсякъде, където има българи на много широка територия.
Това е мнението на вътрешния министър Румяна Бъчварова по въпроса за промените в Изборния кодекс и спора за ограниченията пред българите в чужбина за гласуване на избори.

Тревога за Бъчварова е, че 136 секции са „толкова много”, че ще е трудно за държавата да осигури такова присъствие и спазване на изборните правила във всички тях.

Тя изтъкна обаче, че държавата е длъжна да гарантира възможността на всеки един гражданин да даде своя глас и изрази надежда, че в крайна сметка по този въпрос ще бъде постигнато съгласие.

Тя коментира и ситуацията в Раднево след побоя заради спор на пътя. Според нея напрежението в Раднево не е междуетнически конфликт, а се е случило заради един криминален инцидент и натрупано напрежение. Проблемът е, че "се включват хора, които нямат отношение към него".

Вътрешният министър подчерта, че се следи всеки един случай на конфликт на местата със смесено население. 

Относно притесненията за бежанците, пристигащи от Турция към страната ни, тя беше категорична, че относителното спокойствие, което ние имаме на границата, се дължи и на усилията на турската страна. "Те реагират на всеки един подаден сигнал", заяви Бъчварова в студиото на Нова телевизия.

"Имаме подписано споразумение за тристранен център между Турция, Гърция и България, което до месец и половина ще влезе в сила. Това е център за митническо и полицейско сътрудничество. Ако след 1 юни мигрант премине от турската граница към нашата държава, той ще мине през съответните процедури и ще бъде върнат в Турция", подчерта вътрешния министър.

На фона на обвиненията, които бяха отправени към държавата след акцията във Фонда за лечение на деца, Бъчварова беше категорична: „Имаме достатъчно сериозни основания за тази операция. Няма да остане нищо скрито, нека приключи този случай".