Младите хора у нас, които нито учат, нито работят, са близо 145 000. Неактивните хора на пазара на труда между 15 и 64-годишна възраст пък са един милион и петдесет хиляди. Това заяви министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, цитирана от МТСП.

Тя увери, че се адекватна заетост на тези хора. Шалапатова посочи, че близо 136 000 неактивни младежи и възрастни ще бъдат включени на пазара на труда чрез прилагането на иновативни подходи и мерки по Програма "Развитие на човешките ресурси" (2021 - 2027 г.)". По думите й МТСП работи за за облекчаване на вноса на работници от чужбина. 

Министърът поясни, че парите за увеличението на социалните плащания за догодина, след увеличението на минималната работна заплата, са предвидени от Министерството на финансите. Шалапатова подчерта, че се прави преглед на това до колко са адекватни всички форми на социално подпомагане.

Според нея заетостта е един от начините за подобряване на социалното положение на българите. Тя посочи, че продължава работата по плана между различните министерства и държавни институции за улесняване на вноса на работници от чужбина за отраслите, които не могат да си намерят кадри у нас.

Нашата цел е да има адекватно покриване на потребностите на пазара с качествена работна ръка, която трябва да работи на достатъчно достойно ниво на възнаграждение, каза още министър Шалапатова.

Около 15% от българите до 30 г. нито работят, нито учат

Около 15% от българите до 30 г. нито работят, нито учат

Това сочи проучване на Евростат