Строителният бизнес да мисли повече за зелена и енергийна ефективност. Това заръча вицепремиерът Томислав Дончев по време на дискусия за бъдещето на строителния бранш през 2017.

Пари за секторът ще има, успокои той.

15-16 милиарда лева ще бъдат вложени в рамките на 6 години. Това е долната граница на инвестициите, които очаква Дончев. Той е оптимист за бранша и вярва,че един ден ще има голяма концесия в строителния сектор.

Снимка 254181

Източник: БГНЕС

Малко по-твърд контрол във вътрешно браншовата организация, поиска вицепремиерът. Дългите вериги от подизпълнители и неплащането са слабите звена, според Томислав Дончев.

Да спрем да изтощаваме бранша с убийствено ниските цени, поиска той.

Никой не печели от ниските цени, дори и бюджетът, подчерта вицепремиерът. От войната на ниски цени не печели никой, допълни той.

Повече образование в бранша, иска Дончев.

Според министър Лиляна Павлова най-важното е, че не е имало нулева година за бранша. 2016 е годината на малките строителни фирми, изтъкна регионалният министър.

76% от програмата региони в растеж е обявена като процедури. 39 големи и средни градове са бенефициенти160 милиона лева догодина ще бъдат вложени в ремонт на спешната помощ в почти всички градове. Ще се вложат пари в социална инфраструктура, в туризъм и строителство.

Приоритетно ще се влага в Северозападна България, както стана ясно от думи те на Лиляна Павлова.

За пътния сектор се оказва приоритет пътната безопасност. Ще се влага в обезопасителни мерки. Ще се слагат табели „погледни наляво” или „погледни надясно” на пешеходните пътеки, за да се ориентирали децата. Ще се влага и в мантинели.

За магистралата през Кресненското дефиле Павлова обеща да се спасят костенурките и лисиците в региона.

Екоминистърът Ивелина Василева  на свой ред подчерта, че първият програмен период е бил много силен за ОПОС. 2016 беше годината на плавния преход, коментира тя.  Наваксвало се забавянето и стартирали някои проекти.  Продължаваме с инвестициите в сектор отпадъци, подчерта министърът.

Влагат се средства и във ВиК секторът. 39 милиона лева се влагат в изграждането на регионални центрове за реакции при криза. Ще се обучат граждани за реакция при криза. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че планирането на проектите за града се правят бавно, за да се защитят. Голямото предизвикателство, което стои пред нас е качеството на проектите, изтъкна тя. Затова и очаквала отговорно изпълнение на проектите. 

София ще продължи да бъде лидер, смята градоначалникът.

752 милиона лева са одобрени за развитието на софийското метро. Близо половин милиарда София ще привлече за канализация на столицата.

Качествено изпълнение на проектите за саниране на панелките, очаква кметът на столицата.