43.5% от софиянци ще гласуват на местните избори, които ще се проведат на 29 октомври, и са решили за кого. Данните от проучването "Електорални нагласи в София една седмица пред изборите" представи директорът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов на пресконференция в БТА. Възложители и финансиране на проекта са от Центъра за анализи и маркетинг, а периодът на провеждане е направен в дните 19-23 октомври на пряко стандартизирано интервю. Изследването е направено сред 804 пълнолетни граждани на София. Метод на формиране на извадката - двустепенна гнездова извадка с вероятност пропорционална на размера на гнездата.

14.7% от запитаните са решили, че ще гласуват, но не знаят за кого, 18.6% още не са решили дали да гласуват и 23.2% от запитаните декларират, че няма да гласуват на местните избори.

Анализът включва и въпрос за коя листа с кандидати за общински съветници биха гласували хората. 33.5% посочват, че биха гласували за ПП-ДБ, подкрепени от "Спаси София", 24.2% биха дали вота си за ГЕРБ-СДС, 12.4% ще дадат вота си за БСП за България, 10.8% за "Възраждане", 5.9% за "Има такъв народ" и 3.4% за местна коалиция "КОД".

Денков изпреварва Радев по рейтинг

Денков изпреварва Радев по рейтинг

Високите цени и инфлацията са най-сериозният проблем според половината софиянци

На въпрос "За кой кандидат за кмет смятате да гласувате", 32.6% заявяват, че ще гласуват за Васил Терзиев (ПП-ДБ и "Спаси София"), за Антон Хекимян (ГЕРБ-СДС) биха дали вота си 23.4%, за кандидата за кмет на "БСП за България" Ваня Григорова биха гласували 19.5% от запитаните, за Деян Николов от "Възраждане" - 9.7%, за Ивайло Вълчев от ИТН биха дали подкрепа 6.0% и за Вили Лилков от местна коалиция "КОД" ще гласуват 4.5% от анкетираните.

Изследването на Центъра за анализи и маркетинг показва, че на местните избори най-вероятно ще има балотаж между Васил Терзиев, който би събрал на първи тур на местния вот 42.7% от гласовете на софиянци, с опонент Антон Хекимян, с 29.8%. За втори тур анкетираните отбелязват, че биха дали вота си отново за Васил Терзиев - с 54.8% гласа подкрепа пред Антон Хекимян - 38.3% подкрепа.

В анализа експертите са питали, ако на балотажа на местните избори един срещу друг се изправят Васил Терзиев и Ваня Григорова, отново кандидатът на ПП-ДБ, подкрепен от "Спаси София", печели най-много подкрепа и на първи, и на втори тур. 47.2% от запитаните биха гласували за Терзиев на първи тур, за разлика от 25.9% подкрепа за Ваня Григорова. На втори тур Терзиев отново получава голяма подкрепа според запитаните - 60.3% пред Григорова (33.1%).

Партиите хвърлиха над 1,1 млн. лв. за три седмици кампания

Партиите хвърлиха над 1,1 млн. лв. за три седмици кампания

ГЕРБ-СДС са първенци с похарчени 232 305 лв.

Изследването обхваща и въпроси, свързани с проблемите, които трябва да бъдат решени след местния вот, независимо кой ще стане кандидат за кмет на София. 50.4% от запитаните отбелязват, че сред най-сериозните проблеми пред страната са високите цени и инфлацията, 22.1% казват, че това е борбата с корупцията, 14.0% заявяват съдебната реформа и промяната в Конституцията и 11.2% присъединяването към Шенген и Еврозоната.

На въпрос кои са трите основни проблема на София, които трябва да бъдат решени приоритетно, 27.5% от анкетираните посочват сред тях състоянието на пътищата и тротоарите, чистотата и сметосъбирането се оценява като проблем от 20.9%, 23.2% посочват, че трябва да се реши проблемът с паркирането и 19.7% отбелязват, че трябва да се реши проблемът с автомобилният трафик. Проблем за софиянци остава и недостига на места в детски градини и ясли - за 17.9% от интервюираните.

Юлий Павлов: Местните избори не разклащат управляващата коалиция

Юлий Павлов: Местните избори не разклащат управляващата коалиция

Битката за София ще е тежка, очаква се балотаж