До този момент местни избори не са повлиявали на отношенията между участващите в правителството, нито правителствените отношения влияят на местните избори. Това заяви пред БНР директорът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов.

Той бе категоричен, че местни избори не са толкова политизирани. По думите му на места дори се наблюдават странни коалиции като ДСБ и ДПС.

Според Павлов битката за София ще бъде изключително тежка. Той прогнозира, че ще се стигне до балотаж. Личността е важна за избирателите, подчерта Павлов.

Социологът поясни, че спецификата на местните избори е различна от тази на вота за Европейски парламент, защото на европейските избори гласуват предимно най-твърдите избиратели.

Павлов изтъкна, че важна роля ще изиграе факта, че има редовен кабинет и ситуацията около ротацията на премиерите. Три месеца преди евроизборите ще бъде размяната и ГЕРБ ще си направят сметката каква е оценката на хората за свършеното от некоалиционното правителство.

Ако оценката е добра, те ще поемат ротацията и ще управляват, като така правителството може и да изкара четири години, но може и да се изкушат, ако оценката не е добра, да откажат да поемат ротацията и да извикат предсрочни избори заедно с европейските. Тогава ситуацията ще е коренно различна, каза още Павлов.

56% от българите биха гласували на местните избори наесен

56% от българите биха гласували на местните избори наесен

Очаква се балотаж между Васил Терзиев и кандидат на ГЕРБ за кмет софия