На учебния полигон "Ново село" започна многонационалната съвместна подготовка „PLATINUM LION 16-3“, която е част от „BLACK SEA ROTATIONAL FORCE 16.1“, съобщиха от Министерството на отбраната.

Маневрите се провеждат в периода 9-15 май с участието на около 315 военнослужещи, от които близо 90 от Българската армия, 150 от Корпуса на Морската пехота на САЩ, 25 от румънските въоръжени сили, 40 от въоръжените сили на Великобритания и 11 от въоръжените сили на Франция.

От българска страна в съвместната подготовка ще се включат военнослужещи от 42-ри механизиран батальон и 2-ра механизирана бригада от състава на Сухопътните войски, както и от Центъра за подготовка на специалисти – гр. Сливен.

Заедно с колегите си от САЩ, Румъния, Великобритания и Франция те ще се обучават в провеждането на настъпателни и отбранителни операции в съвместна многонационална среда. В хода на „PLATINUM LION 16-3“ ще се проведат бойни стрелби с щатното стрелково оръжие на формированията, с въоръжение на партньорите от други нации, както и с танкова и артилерийска материална част.

Военнослужещите от Въоръжените сили на Франция участват за първи път в съвместната подготовка „BLACK SEA ROTATIONAL FORCE“.

Ръководител от българска страна е майор Николай Николов, заместник-командир на 42-ри механизиран батальон, а от американска - капитан Кърк Стайнхорст от Морската пехота на САЩ.