194 депутати дойдоха за последното заседание на 44-то народно събрание. Министри не присъстваха. Малко по-късно към депутатите се присъедини екоминистър Емил Димитров-Ревизоро. Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова отчете, че този мандат не е бил лек. Тя изтъкна пандемията, която беляза работата на законодателния орган. Българската здравна система удържа на натиска, подчерта Дариткова.

И днес, по думите й, медиците продължават да лекуват пациентите. Тя отдаде значимото и на Националния оперативен щаб (НОЩ). В моменти на подобни изпитания българското общество се нуждае от единство, категорична бе Дариткова.

Първият звънец за 44-то НС бие на 19 април

Първият звънец за 44-то НС бие на 19 април

Със свой указ президентът свиква новото Народно събрание

Парламентът не винаги бил на висотата на обществените очаквания, каза Дариткова. В българския парламент често отправяхме обиди един към друг, припомни шефката на депутатите от ГЕРБ. Тя акцентира и върху единството, постигнато по време на българското председателство на ЕС.

Дариткова се надява следващият парламент да има повече поле за консенсус. В следващите години национални цели са членството в Еврозоната, както и икономическата трансформация.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отчете достойнствата на левицата в 44-ия парламент. Партията останала последователна в политиката си. Не влязохме в скрити договорки, подчерта тя.

1323 алтернативни законопроекти внесли червените в този мандат. Червеният водач критикува липсата на доверие в парламента и честата смяна на законодателството. 23 пъти е променен законът за лечебните заведения, по думите й.

31 пъти е променян Кодекса за социално осигуряване (КСО). За левите това е доказателство за хаотично законодателство и несигурност в обществото. Нинова вижда и лобзъм в законите на този парламент. Лидерът на БСП припомни и войната между институциите с президента.

Депутатите от ДПС не прочетоха декларация.

Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" (ОП) каза, че мандатът бил белязан с перманентна криза. Те не съжаляват за участието си във властта. Формацията е доволна от постиженията в битката с радикалния ислям и някои "нарушени либерални консенсуси". Веселинов отчете ръста на пенсии и заплати. ОП са доволни от изградената ограда с Турция. Патриотите са доволни, че, по думите им, 40 000 деца са се върнали в училище.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки обяви, че групата му приключва мандата със самочувствие. Формацията опровергала фалшивите новини за себе си. Партията работила за майките, децата и предприемчивите българи. Депутатите от "Воля" не се замесили в нито един скандал, по думите на Марешки. Тук народът назначава, припомни той. Парламентът, по мнението му, е място за патриотизъм.

Красимир Янков от името на независимите депутати посочи, че у нас има нестабилно законодателство, което води до отлив на чуждите инвестиции. Хората, по думите му, нямат сигурност. По-малко скандали и повече консенсус пожела Янков на следващия парламент. Депутатите използваха времето за декларации да си направят селфита в пленарна зала. Председателят на 44-тото народно събрание Цвета Караянчева също взе думата. Всеки от нас ще отнесе различни спомени, подчерта тя. Поуката от допуснатите в миналото грешки да носят бъдещите депутати ветерани, пожела тя на следващите. А тези, които за първи път ще престъпят прага на НС, да не забравят обещанията си.

Един дебат, който news.bg не би искал да отразява

Един дебат, който news.bg не би искал да отразява

Реплики от дебата за оставката на председателя на парламента Цвета Караянчева

Караянчева отчете работата на доброволците по изборите и на изборните комисии, които ще отделят времето си за "Светая светих на демокрацията", както тя се изрази. Няма по-голям патриотизъм от защитата на честността на изборите, посочи председателят на парламента.

Последното заседание на 44-тото народно събрание приключи с химните на България и на ЕС. След това Караянчева закри заседанието и удари звънеца. По традиция депутатите е снимаха за спомен, но в пленарна зала, а не пред сградата на парламента, както обикновено се случваше.

Новата сграда на парламента готова да посрещне депутатите

Новата сграда на парламента готова да посрещне депутатите

Журналистите са в зала с решетки на прозорците