Столичната община е разпратила писма до таксиметровите компании, извършващи превози на територията й с искане за предложения за пределна цена.

До момента на питането са отговорили четири от най-големите таксиметрови оператори в столицата, съобщи радио София.

Припомняме, парламентът промени закона за автомобилните превози, с което даде възможност общинските съвети да определят пределни цени на тарифата за таксиметров превоз. Те ще могат да се актуализират минимум веднъж годишно.

Предложените цени засега се движат от 1,15 лв. до 2,71 лв. на километър. Различните компании прилагат различни методи за изчисляване при аргументиране на своите предложения. Някои от тях делят тарифата на нощна и дневна, други използват за база цената на най-евтиното гориво.

Експертите на транспортното министерство пък са пресметнали, че цената на километър пробег трябва да е около 1,90 лв.

В разчетите, на които е обоснована тази цена влизат разходите за нов автомобил - лизингови вноски на година, маркирането му, поставянето на таксиметровия апарат, регистрацията му в метрологичния контрол, поставянето на GPS.

Към тях се добавят и другите административни разходи, които има един таксиметров автомобил - технически преглед, разрешително, изпити на водача, регистрация в "Пътна полиция", застраховки, месечната такса за радиостанция и пътна книжка, както и данъкът за превозното средство.

Според последните данни от дирекция "Транспорт" на общината такситата с лиценз в София са 5600. От тях 80% работят в компании за организирани таксиметрови услуги.