Малко над 20 000 души не са поискали индивидуална социална оценка. Данните представи омбудсманът Мая Манолова по време на официалното представяне на новия Съвет за наблюдение на и за хората с уврежданията.

На 2 юни подадени заявления за изготвяне на оценка за броя часове за лична помощ били 1 200. Към 15 юни подалите заявления изобщо за индивдуална социална оценка са били над 65 663 души. От подадени 3376 заявления 1445 лица са били удовлетворени. От днес могат да подадат заявление и декларация да бъдат включени в механизма на личната помощ и да заявят асистент.

До над 88 000 правоимащи да подадат заявления за индивдуална социална оценка остават над 20 000 души, които не са поискали индивидуална оценка.

Манолова настоява и за специална среща, на която да се обсъди ситуацията, посещения на социални служби и да се види какви са проблемите. "Нужна е активност, а не след 1 септември да се прехвърля топката, а да се каже, че законът започва с един добър старт", акцентира тя.

Манолова иска публичен и прозрачен Съвет за наблюдение на и за хората с уврежданията

Манолова иска публичен и прозрачен Съвет за наблюдение на и за хората с уврежданията

Мониторинговият орган се състои от 9 членове

Maнолова се притеснява, че част от хората с увреждания не са достатъчно запознати с правилата за личен асистент, защото от 1 септември правилата коренно се променят и изискват тяхното активно поведение. Тя настоява да бъдат предприети мерки, за да може социалните служби да стигнат до всеки един човека с увреждане. Трябват и указания към социалните работници как да се извършват оценките на хората с увреждания, посочи Манолова.

Манолова ще предложи да се изработят решение по всяка една от темите, които се обсъждат днес. Тя обърна внимание и на проблема с хората с увреждания, които не попадат в обхвата на личната помощ. Това са най-често възрастни хора, които живеят сами, ако нямат асистентска подкрепа, поясни Манолова. Тя иска да бъде информирана какви са мерките за тези хора от МТСП.

За месечната финансова подкрепа на хората с увреждания, Манолпова посочи, че през настоящата година проблемите нямало как да бъдат отстранени.

Здравното министерство предвижда механизъм за преосвидетелстване на хората с увреждания

Здравното министерство предвижда механизъм за преосвидетелстване на хората с увреждания

През есента представят информационната система на НЕЛК