Радикални предложения за поправки в проекта за Изборен кодекс, приет на първо четене, ще внесе опозицията от ГЕРБ преди народните представители окончателно да приемат новите изборни правила след второ четене.

Хората на Бойко Борисов са подготвили поправки, които се отнасят до голяма степен към въпросите, които през миналата седмица държавният глава Росен Плевнелиев предложи да бъдат подложени на референдум.

Задължително гласуване, 31 мажоритарни кандидати и електронно гласуване за българите в чужбина, предлагат от ГЕРБ с текстове, които още днес ще бъдат внесени в деловодството на Народното събрание.
Същевременно от опозицията са категорични, че застават твърдо зад идеята за референдум на президента, тъй като не очакват управляващото мнозинство да приеме техните предложения.

По отношение на задължително гласуване от ГЕРБ обясниха, че текстовете им не предвиждат глоби и наказания, а бонус. Става дума за преференция за онези, които решат да гласуват. Тази преференция ще представлява ваучер в размер на 20 лева за административни такси, който да важи за период от две години.

Изборното право е публично право, за разлика от основните права и то принадлежи на гражданина. Всеки избирател има право на глас, което е длъжен да упражни спрямо изборния кодекс, обясни Данаил Кирилов идеята защо задължително гласуване не противоречи на Конституцията. От ГЕРБ обявиха, че са се консултирали със специалисти по конституционно право и те са ги уверили в правотата им.

Създаване на 31 избирателни региона, които да изберат по един народен представител мажоритарно, предлагат още от ГЕРБ. Към момента това е единствената възможност, тъй като нямаме административно териториална реформа, посочи Красимир Ципов.

На този етап електронното гласуване ще се извършва само от българите в чужбина, гласят поправките на бившите управляващи. Онези наши сънародници, които заявят желание да гласуват електронно, ще получат от ЦИК 14-цифрен код за достъп до системата на изборната комисия и ще могат да гласуват със своето ЕГН.

Според Десислава Атанасова това е добре позната система за банкови преводи и няма да опорочи идеята за анонимност на вота. Бившият здравен министър настоя, че Конституционният съд не е обявявал в противоконституционност електронното гласуване и призова своята "червена" опонентка Мая Манолова да прочете внимателно решението на КС, което понякога визира.

Според Цецка Цачева управляващите демонстрират страх от по-висока активност, тъй като в този случай твърдите ядра на определени партии няма да решат изборите.

От ГЕРБ се противопоставиха и на предложението за нов начин на формиране на ЦИК, като ще внесат предложение избирателната комисия да остане на квотен принцип и да се назначава с указ на президента, а не да се избира от НС.
Припомняме обаче, преди седмица Манолова обяви, че и тя е размислила и ще предложи ЦИК да се формира, както досега.