Герберите внесоха предложения между първо и второ четене на Закона за МВР. На брифинг в Народното събрание Цветан Цветанов подчерта постигнатия консенсус с ръководството на силовото ведомство.

Увеличават се правомощията на ГДБОП. Специализираната куриерска служба минава към Държавна комисия по сигурността на информацията (ДКСИ).

Новостите са, че отпада създаването на Агенция за пожарна безопасност, както беше предложението на първо четене. Няма да има административен секретар в главните и областните дирекции в страната. Действащ служител щял да изпълнява тази длъжност.

Запазва се 30-те дни платен годишен отпуск, но отпада допълнителният отпуск за полицаите от 12 дни.

Запазва се и обезщетението при пенсионирането от 20 заплати, но то стъпаловидно ще се плаща на база трудов стаж в МВР. Ако служител със стаж до 5 години напусне системата, не получава никакво обезщетение. След шестата година ако напусне, ще получава две заплати. Ако напусне с 10 години стаж получава пет заплати. При 15 години стаж 10 заплати ще е обезщетението му. При 20 години стаж - 15 заплати и за 25 години стаж – 20 заплати.

Служителите по трудово правоотношение ще пазят обекти, които сега се охраняват от МВР. Така 500 полицаи отиват в малките населени места да се борят с битовата престъпност.

Цветан Цветанов е готов за дискусия по предложенията на герберите. Той бе категоричен, че с промените не се бламира вътрешният министър Румяна Бъчварова. Запазвали се нейни предложения. Системата за сигурност се нуждае от стабилност, категоричен бе председателят на вътрешната комисия.