На брифинг в парламента БСП лидерът Станишев съобщи данни от доклада на HSBC и заяви, че според всички варианти инвестицията в „Белене" е много изгодна.

В следващ период от време очакванията са постигане на обща печалба 200 млрд. евро.
Ето от какво Борисов и неговото правителство лишава българските граждани, коментира Станишев.

Румен Овчаров защити твърдението си, че от „Белене" при всички 60 години експлоатация биха се получили 200 млрд. евро печалба.
Той изтъкна и че реакторът за „Белене" според доклад от Международната агенция за атомна енергия е от генерация „3+".

Има подозрения, че се готви скрита приватизация на АЕЦ „Козлодуй" и на ТЕЦ -2 - най-голямата въглищна централа на Балканския полуостров.
Това съобщи от своя страна депутатът от БСП Петър Димитров.

Делян Добрев опроверга  на пресконференция изнесените от БСП данни
Още...

Димитров каза, че е тревожно, че държавата няма да дава гаранции за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй" и че ще го даде на частен инвеститор, който ще продава ток по пазарни цени и ще стане така, че данъкоплатецът ще плати за всичко. Даже имам подозрения, че такива сериозни инвеститори ще се намерят в България, каза Димитров.

Той алармира и че има около година и половина закъснение в действията на правителството за удължаване на живота на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй".

Бившият икономически министър от времето на тройната коалиция изрази разочарование от подготвения доклад за утрешния КСНС, свикан от президента Плевнелиев.
Според Димитров написаното от министъра няма и намек за критичност и тревога и го определи като приспивен материал.

Димитров подчерта, че решението за „Белене" е много тревожно, ако се удължи срока на 5-ти 6-ти блок два пъти по десет години, след 25 години ще имаме само един хилядник, а не четири, шест или осем, при минимум 20 в Турция, като една от турските централи ще е на българската граница, изтъкна Димитров.

България от износител ще се превърна във вносител на ток, подчерта той.
Според него всячески се стремим да заменим доставките на газ от Русия с газ от Турция.
„Ще се появи нова монополна зависимост на България от Турция както по отношение на газа, така и по отношение на тока", предупреди Димитров.

Той заяви, че БСП не са против изграждането на 7-ми и 8-ми блок в Козлодуй, но държат да има и първи и втори блок в „Белене".
Цената на тока от „Белене" ще е поне 50% по-ниска от пазарната цена на тока на регионалния пазар в бъдеще, категоричен е Димитров.

По думите на Димитров, ако 2009 година премиерът Борисов беше излял първият бетон на централата в Белене, тази година е щял да отреже първата лентичка, а догодина втората.
Според Димитров загубите за България от спирането на проекта „Белене" са по-големи от репарациите, които е плащала след първата и втората национални катастрофи.

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че утре на КСНС ще повдигне въпроса за Белене.
Той каза и че ще постави въпроса как може да се вземе решението за спиране на проекта „Белене" без никакво обсъждане.

По думите му премиерът Борисов, за да замаже нещата обявил, че на площадката на Белене ще се прави газова централа.
„От къде газ - от Турция или от Русия?", попита Станишев и добави, че всички приказки за внос на газ от Грузия, Молдова и другаде са приказки като за „лека нощ деца".

Лидерът на БСП заяви категорично, че българските граждани трябва да се произнесат и съобщи, че следващите дни ще бъде обявен инициативният комитет за иницииране на подписката за референдум за „Белене". Следващите три месеца ще бъдат събирани подписи. Това е въпрос за цената на тока и за енергийната независимост, подчерта Станишев.