2020 година ще бъде ключова година. Това изтъкна политологът Иван Кръстев, който е ръководител на Центъра за либерални стратегии в София и изследовател в Института по хуманитарни и социални науки във Виена.

Той уточни пред БНР, че предстоят ключови избори в различни страни по света и посочи като особено важен избора на президент на САЩ.

"Има и конфликти - като този в Близкия изток - Иран и Ирак, който ни напомниха последните няколко дни, които могат да променят света по драматичен начин", каза още Кръстев.

Според него изключително важно за 2020 г. ще е и дали светът ще влезе в нова икономическа криза.

Той коментира по темата президентски избори в САЩ, че "с президент демократ тонът по отношение на Европа най-вероятно ще бъде променен, отношението към ЕС ще бъде по-позитивно".

"Но да се предполага, че изборът на когото и да било ще превърне Европа отново в най-важния стратегически регион за САЩ, според мен е илюзия. Който и да бъде президент на САЩ, Европа няма да бъде приоритет на Америка. Американската политика от тази гледна точка е рязко променена. Отношенията между САЩ и Китай са това, което ще формира американската политика през следващото десетилетие", подчерта политологът.

Той посочи голямата поляризация на американското общество: "Става дума за едно общество, което е в гражданска война със себе си".

По темата Брекзит и преговорите между ЕС и Великобритания след излизането на страната от Общността Иван Кръстев посочи: "В тези преговори Великобритания ще се окаже в позицията на бившите си колонии, тъй като през последните 30 години всички търговски преговори са водени в Брюксел, защото Европа има обща търговска политика. В момента Великобритания назначава 10 хиляди нови експерти в различни търговски сфери, за да може да има капацитета да преговаря с ЕС."

Според него преговорите ще са изключително тежки и за Европейския съюз, като потенциалът за разделение в рамките на тези търговски преговори бил много по-силен.

Последната година от управлението на канцлера Ангела Меркел ще трябва да направи по-ясно как ще изглежда Германия след Меркел, коментира Иван Кръстев. По думите му съществува критика, че тя не позволява появата на нов силен лидер в рамките на собствената си партия, а и в страната, и това започва да създава определен тип несигурност.

Според Кръстев големият проблем на Европа е времето: "До каква степен Европа ще успее през следващите 3-4 години да се препозиционира в един свят, който е доста по-различен от света, който беше в 2010 година."