81 милиона лева е бил бюджетът на 44-ото Народно събрание, като 23,5 милиона лева са били за заплати. В разходите за издръжка влизат още 11,3 милиона лева, като базовата заплата на депутат е 4200 лв. - три средномесечни заплати в държавния сектор. Това съобщи пред БНР Ива Лазарова от Институт за развитие на публичната среда.

Позовавайки се на имуществените декларации на депутатите от миналата година те са декларирали от доходи от около 45 милиона лева. 21 милиона лева са доходи от дивиденти на един депутат от ДПС- Делян Пеевски, каза Лазарова.

По думите й информация за контролирането на разходите на депутатите имат ръководствата на парламентарните групи. Те знаят за тяхното пълно отчитане, но широката публика няма достъп до такава информация.

От Института признават, че трудно събират информация за работата на Народното събрание за изминаващата година, а това е много важно в навечерието на парламентарните избори.

Обществото няма достъп до информацията как народните избраници харчат допълнителните средства за дейността си като заплащане на сътрудници, обиколки по избирателните райони, представителни разходи, пари за транспорт. През 2020 година 86 депутати не са имали нито едно парламентарно питане - или една трета от тях, което е притеснително".

Депутатите са работили усилено през 2020 г., но многократно са преразглеждали някои поправки на едни и същи закони.

Депутатите са разглеждали 135 законопроекта, приели са 144 решения и две декларации на 120 пленарни заседания, 10 от които извънредни. "Излиза че Народното събрание е работило усилено, но има закони, които са преразглеждани многократно - това са 7 поправки на Наказателния кодекс, 5 пъти закона за ДДС, а три пъти е имало предложения за промени в Изборния кодекс.

Понякога се пропуска общественото обсъждане и това руши доверието в най-важния орган в парламентарната република, каза Лазарова.

През 2020 са работили 27 комисии, от които постоянни 23 и четири временни. По думите й най-екзотична е комисията за промени в Конституцията, а друга интересна трябваше да провери фактите около спирането на програма "Хоризонт", която заседава 4 пъти.

135 закона приели депутатите през 2020 г.

135 закона приели депутатите през 2020 г.

Парламентарният контрол е 108 часа

В парламентарния контрол управляваща партия са и техните партньори са задавали най-малко въпроси.