Мнозинството в парламента даде ново название на 24 май. Празникът вече ще се казва "Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност", а не както досега - "Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост"'. Предложението е на ВМРО.

Социалистите обявиха, че промяната на името на 24 май не е в дневния ред на обществото, както и че премахването на славянската писменост от него чертае разделителни линии не само с руския, но и с други народи.

Като бързо, претупано, не подложено на широк обществен дебат окачестви БСП предложението за промяна на наименованието на празника, честван на 24 май.

"Промяната може да създаде дългосрочни щети на страната ни и в геополитически план", предупреди депутатът от БСП Веска Ненчева.

Тя обвини вносителите, че е нямало никакъв обществен дебат, който да предхожда предложението им за промяна във формулировката на празника 24 май.

Учените разделени за точното име на 24 май

Учените разделени за точното име на 24 май

Различни тези в комисията по образование и наука в Народното събрание

"Срамно е да се търси политически рейтинг върху исторически дати, пазещи националната ни идентичност и достойнство, по които има консенсус в обществото ни. За това ние от БСП сме против промяната на наименованието", категорично възрази от името на левицата Веска Ненчева.

"Днес е добър ден, защото с тази промяна ние се връщаме към историческата истина и към българските традиции", заяви Милен Михов от "Обединени патриоти". 

"Откажете се, защото то е дълбоко вътрешно противоречиво и дава възможности за разнопосочни интерпретации, от които потърпевши ще бъдат българските културни институти, включително и нашата комисия, която работи с Република Северна Македония", отбеляза Валери Жаблянов.

"Доколкото разбирам, в българската научна общност може да има различни спорове и по този въпрос, но е безспорен фактът, че българският принос към кирилицата е системно и грубо атакуван от Русия и от Македония, и трябва да си кажем това, затова посочете кой работи срещу българската национална идентичност в тази посока", коментира Тома Биков от ГЕРБ.