26 компании във военно-промишления комплекс получили разрешение за работа след заседанята на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет. Това съобщават от Министерство на икономиката, като заявяват, че този съвет не е заседавал повече от 100 дни, от май месец.

Реално това било административно блокиране от държавата и е закононарушение. Критиката е насочена към предишния министър на икономиката Корнелия Нинова, а от министерството уточняват, че не става въпрос само за износ, но и внос и то на жизненоважни за работата материали.

От Министерство на икономиката припомнят, че съгласно Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба, на всеки 30 дни трябва да бъде свиквано заседание на специализирания орган.

Министър Никола Стоянов разказа и за чуждестранен инвеститор, който поради административния произвол и неяснота дали и кога ще получи своя лиценз, е обмислял излизане от страната ни. Повече подробности не се предоставят. 

Нинова доволна, че украинският посланик оборил лъжите за износа ни на оръжия за Украйна

Нинова доволна, че украинският посланик оборил лъжите за износа ни на оръжия за Украйна

Призова служебния кабинет да се съобразява с решението на НС

Припомняме, че след назначаването на служебното правителство се разрази спор между бивш и настоящ министър дали са спрени сделки на български предприятия заради отказ да се събере Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия. В обвиненията се включи и отстранения директор на "Кинтекс" Александър Михайлов.