2728 души са кандидатите в конкурса за младши експерти в държавната администрация.

От тях 1826 са жени и 902 - мъже. Срокът за регистрация изтече вчера, съобщихпа от пресцентъра на Министертво на държавната администрация.

Тази година се забелязва два пъти по-висок интерес в сравнение с предишни издания на централизирания конкурс. Това се дължи от една страна на активната информационна кампания.

322 свободни работни места за младши експерти в тези звена очакват най-добрите кандидати, преминали успешно централизирания конкурс.

2 от тези позиции са в Управляващия орган на Оперативната програма „Административен капацитет" в МДААР. За длъжността младши експерт това означава месечно заплащане между 600 и 1000 лв.

Освен тези 322 свободни места, успешно преминалите конкурса имат шанса да получат покана за работа и от други администрации от цялата страна.
Всички те стават част от националната база данни, от която всяка администрация може да търси подходящи кандидати за назначаване на длъжността младши експерт.

Конкурсът ще се проведе от 29 септември до 3 октомври в тестови центрове в 5 града в страната - София, Варна, Пловдив, Велико Търново и Бургас. Всеки кандидат ще получи на електронната си поща известие в кой ден и час и къде трябва да се яви.

От регистрираните кандидати най-много желаещи има за явяване на тестовете в София - 1238 души. Следват Пловдив - 458 души; Варна - 445 души; Велико Търново - 351 души; Бургас -236 души.

751 души от регистрираните са заявили, че желаят да се явят само на основен тест. Той е задължителен за всички и има за цел да провери нивото на познаване и разбиране на основните нормативни актове, регламентиращи функционирането на администрацията в България, функциите, правомощията, отговорностите на различните административни органи, информираността за историята и институциите на ЕС, както и въпроси за проверка на общата езикова култура.

Останалите 1977 кандидати са посочили един или повече специализирани тестове, на които да покажат знанията си.
Те не са задължителни, но чрез тях кандидатите могат да покажат знанията си в определена специализирана област: икономика, финанси, право, европеистика, компютърни умения, чужди езици (английски, френски, немски).