Три години затвор и глоба до 5 000 лв. иска ВМРО като наказание за проповядване на радикален ислям.

От ВМРО внесоха промени в Наказателния кодекс, с които се преследва проповядването на радикална ислямска идеология.

На брифинг в парламента лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов посочи, че от поне 10 години в Европа има проблеми заради проповядването на радикална идеология.

Във Великобритания радикалният ислям се преследва от закона, подчерта той. С промените, предложени от воеводите, ще се наказва извършването на дейност, проповядването и агитирането на радикален ислям.

В предложенията ВМРО са дали и формулировка за това какво да се разбира под радикален ислям. Това е проповядване на идеята за създаване на халифат, проповядване законите на шериата, проповядване на джихад към неверниците.

Смятаме, че тези промени са наложителни и това не е противопоставяне на обществото, изтъкна Каракачанов.

По мнението му предлаганите от тях промени ще дадат възможност институциите в България да могат по-активно да се борят с радикалния ислям.

Каракачанов не смята и че с предложенията им се накърняват и правата на мюсюлманите, напротив – тези промени ги пазели от радикални влияния.

От ВМРО посочиха още, че загиналите вследствие на атентати на радикални ислямисти са се утроили, а в последно време 66% от тези жертви са на 4-ри ислямистки организации – ДАЕШ („Ислямска държава”), „Боко Харам”, „Ал Кайда” и талибаните.

Патриотите са категорични, че запълват празнини в нашия Наказателен кодекс.

Няма политическа воля тези лоши практики да бъдат пресечени, смята още Красимир Каракачанов.