"Турция и България са съюзници в НАТО, Българската граница е граница на НАТО, нашата граница е обща. Ако някой наруши въздушното пространство на България, това е нарушение на военното пространство на НАТО и ние проявяваме пълната солидарност към нашите съюзници. Границите да се защитават от колективната воля". Това заяви в интервю пред bTV премиерът на Турция Ахмет Давутоглу.

На въпрос: "Защо решихте да свалите самолет?", Давутоглу заяви, че машината била нарушила тяхното въздушно пространство. Припомняме, на 24 ноември турските ВВС свалиха руския самолет Су-24. Единият от пилотите бе разстрелян във въздуха при катапултиране.

Турски фашисти, а не туркмени са убили руския пилот, твърди наш бивш дипломат

Турски фашисти, а не туркмени са убили руския пилот, твърди наш бивш дипломат

Турското разузнаване предало координатите на оцелелия пилот на джихадистите

"Всеки участник, всяка страна може да допринесе за намаляване на напрежението. Не искаме тези граници да бъдат нарушавани", заяви Давутоглу. Той заяви, че 90% от руските самолети водели операции над цивилни граждани, които идват в Турция, от там- в България и в Европа. "Турция не е извършила каквато и да е провокация, не е обвинила някого без доказателства", каза турският премиер.

"Нашите инструкции към армията са да се пази нашето въздушно пространство, както и нашите сухоземни граници. Преди инцидента нашите ВВС 10 пъти предупредиха тези руски самолети да не идват във въздушното пространство на Турция. Ясно е - Турция има правото да пази своето въздушно пространство. Не знаехме, че самолетът е руски, нито каква е целта му. Руснаците предпочетоха да ескалират напрежението до странни взаимоотношения", заяви турският премиер Давутоглу.

Той обяви, че България е една от най-важните съседки на Турция и за това е била сред първите посетени страни след избиране на новото правителство на страната. "След Кипър, Азербайджан, чието посещение е традиция, дойдох тук, за да покажа че България е съюзник и приятел и градим нова ера в нашите взаимоотношения", каза Давуотглу.

Според него имаме огромна база на сътрудничество. "Целта е да увеличим търговския обмен от 5 на 10 млрд. щ.д., да увеличим инвестициите", каза турският премиер и даде пример за увеличаване на сътрудничеството в областта на транспорта и здравеопазването.

"Имаме общ дневен ред за бежанците и нелегалната имиграция", каза Давутоглу.

На констатацията на водещия, че Турция държи ключът, който може да наводни България и Европа, премиерът обяви, че Турция не държи ключ, а на нейна територия са 2,5 млн. чужди граждани. "Те не са наши граждани, ние изразходваме пари от бюджета си. Единствената разлика е това, че ние сме съседна държава. Осем млрд. долара харчим. В някои градове има повече сирийски граждани, отколкото турци", каза Давутоглу.

"Имахме договореност между ЕС и Турция и решихме да има споделяне на отговорността", обяви той и поясни, че очакваните от ЕС 3 млрд. евро са само начало на по-голям процес.

"3 млрд. евро не е помощ за Турция, а помощ за бежанците, това е финансов пакет за бежанци. Как да се реши въпросът и да има гаранция, че те ще бъдат похарчени по най-целесъобразен начин, предстои да видим. Без решение на кризата в Сирия, никой не е сигурен", каза Давутоглу.

На въпрос: "Турция купува ли петрол от ДАЕШ, както показаха снимки на руската армия?", турският министър-председател обясни, че снимките не били истински.

"Това е невярно, снимките са фалшиви, Турция е най-засегната държава от ДАЕШ. Турция извърши много операции срещу ДАЕШ, никой не може да твърди, че купуваме петрол. Борим се срещу всякакъв тероризъм навсякъде. Трябва да се види от къде сирийският режим получава петрол. Турция е нямала, и няма никакви взаимоотношения с терористични организации никъде по света", каза Давутоглу.