Сериозен риск от загуба на средства по ОПОС. Това отчете екоминистърът Росица Карамфилова пред ресорната парламентарна комисия. Полагат се значителни усилия и забавянето в усвояването ще се компенсира, според думите й.

30 милиона лева от околна среда са прехвърлени към издръжка на украинските бежанци. Най-сериозен напредък има в сектор " Води". С колективни усилия, според Карамфилова, рисковете от загуба на средства могат да бъдат сведени до минимум.

По над 200 преписки на ден са във фокуса на МОСВ. Има забавяне във ВиК проектите. Работи се активно с МРРБ и МЗХ. Стана ясно още, че за регистрация на кладенци се изисква само заявление, а не скици и нотариални актове. Министърът увери депутатите, че МОСВ се бори активно с фините прахови частици и отделя внимание на чистота на атмосферния въздух. Иначе АМ "Струма трябва да отговаря на екологичното законодателство, според министър Карамфилова. Тази тема е изключително важна, подчерта тя. Министерството е придвижило нещата напред, по думите й. Следваме нормите на ЕК, следваме буквата и думата на закона, увери екоминистърът.

Младен Шишков от ГЕРБ заяви: "Важно е да запазим живота на дългоопашатата костенрука и дългоухия нощник, но по-важно е да запазим живота на хората". Има природозащитни цели и след това стои проектът, изтъкна Росица Карамфилова.