Правителството одобри допълнителни плащания от централния бюджет към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в размер на 30 946 000 лв.

Сумата ще бъде предоставена на "Холдинг БДЖ" ЕАД като възмездна финансова помощ, която следва да бъде възстановена до 28 декември 2020 г.

Средствата се предоставят на холдинга за погасяване на задължения по Втория облигационен заем, сключен през 2007 г.

Купуването на нови влакове за БДЖ да бъде обсъдено с обществото и бизнеса

Купуването на нови влакове за БДЖ да бъде обсъдено с обществото и бизнеса

От БДЖ търсят външен консултант, който да подготви обществената поръчка

Последно БДЖ купи 25 нови електрически мотриси "Дезиро" на "Сименс" по времето на тройната коалиция през 2007 г. След това холдингът натрупа дългове, заради спиране на изплащането на заема по нареждане на финансовия министър Симеон Дянков по време на първото правителство на ГЕРБ.

Припомняме, Съветът на директорите на БДЖ реши да се повишат заплатите на всички служители в "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД и "БДЖ-Товарни превози" ЕООД. Възнагражденията ще се повишат считано от 1 януари 2018 г.

Заплатите на персонала в БДЖ се вдигат с между 11 и 12.5% като това се определя от заеманата длъжност.

От дружеството посочват, че въведената бонусна система за локомотивния персонал в БДЖ се запазва, чрез което се поощрява коректното изпълнение на служебните задължения на служителите.

Вдигат заплатите в БДЖ

Вдигат заплатите в БДЖ

Увеличението се определя от заеманата длъжност

Припомняме, в средата на месец януари журналистическо разследване разкри, че в БДЖ има нередовни назначения - на работа в дружеството са назначени и взимат заплати футболисти, които никога не са имали някакви ангажименти и не са се явявали на работа. Назначаването им е само фиктивно. Имаше информация и за некачествени ремонти на локомотиви.

На 26 януари, министърът на транспорта разпореди проверка в БДЖ във връзка с тази информация, а на 29 януари, понеделник, БСП поиска оставката на министъра.