32 устройства за гласуване в страната са дали дефект, поради което и в толкова изборни секции се е преминало към хартиени бюлетини.

Това съобщиха на брифинг от Централната избирателна комисия. На брифинга все още нямаше данни за избирателната активност към 11 часа. 

"Основните причини са били, че самите устройства не са се включили изобщо. Има 2 или 3, при които не е сработила смарт картата, на 1 не работи печатното устройство, а на 2 или 3 не работи екранът", уточни Росица Матева. Общо 13 219 са машините в цялата страна.

Имало немалко сигнали от страната, че някои избиратели гласуват само на единия вид избори, а после искат втора карта, за да гласуват на вторите.

"Смятам, че достатъчно ясно пояснихме, но моля и вас, медиите, отново да уведомите гражданите. Всеки може да гласува с едно посещение и с една карта. Когато се застане зад машината, първата възможност е да изберем да гласуваме и на двата вида избор. Ако някой гласува само за единия избор, секционната комисия няма да му даде втори път карта, защото така би могъл да дублира гласа си", каза говорителят на ЦИК.

Избираме парламент и президент с еднаква активност
на живо

Избираме парламент и президент с еднаква активност

Избирателната активност към 16 часа е 25.72% по данни на ЦИК

Към този час в комисията са постъпили 32 жалби и сигнали, като 7 от тях са за агитация в социалните мрежи, която не се контролира от ЦИК. На места се оплакват, че не им се дава втора карта, което е невъзможно на първо място. Имало и секции, където били поставени по 2 вместо една кутия, в която да се пускат разписките.

Оказва се, сигнал бил подаден и относно изказването на Кирил Петков, което той направи пред медиите след каро гласува. Той спомена номер на партия и кандидат-президент, което се счита за агитация в изборния ден и е забранено от закона. Към момента няма решение дали Петков да бъде канкциониран.

Проблем в чужбина било пък това, че в редица секции не са се явили много от техните членове, което довело до търсенето на нови хора "на пожар". Нямало обаче секция извън страната, която да не е започнала работа, успокояват от ЦИК.