Избирателната активност към 16 часа е 25.72% по данни на ЦИК. За сравнение с предишните извънредни парламентарни избори от 11 юли т.г. към 16:00 часа активността беше 27.20%. На вота от 4 април активността към 17 часа беше 39.9%.

Изборите днес са 2 в 1 - за парламент и за президент. На предишните президентски избори през 2016 г. към 17 часа активността беше 41.94%. Тогава бяха гласували 2 867 772 от 6 837 107.

ЦИК напомня, че когато в 20.00 часа пред изборното помещение има негласували избиратели, председателят и секретарят на комисията установяват техния брой и самоличност, като тези избиратели предават документите си за самоличност на комисията. Само тези избиратели се допускат до гласуване след 20.00 часа, но не по-късно от 21.00 часа (извън страната това е съответното местно време).

Според екзитпола на социологическите агенции дори "Продължаваме промяната" може да бъде и първа политическа сила в новия парламент. "Продължаваме промяната" се посочва като първа политическа сила от "Галъп интернешънъл" в нейния екзит пол с 25.7%. Втора политическа сила е ГЕРБ/СДС с 23.5%.

Лютата битка обаче за второто място показва обаче, че не само БСП е изпреварена, а и най-новата партия "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев събират повече гласове от ГЕРБ.

Централната избирателна комисия е получила "доста" сигнали за агитация във Viber. Това обяви говорителят на Комисията Росица Матева на брифинг, съобщи Нова телевизия.

Тъй като Viber е медия, която не подлежи на контрол - Матева разясни, че ЦИК няма как да вземе решение.

За 23.3% избирателна активност докладва "Галъп интернешънъл" към 15.00 ч. Към 9.00 ч. агенцията отчете 4% активност, към 11.00 часа активността се повиши до 9,7%, а към 13.00 достигна 17,5%. Почти идентична е избирателната активност в президентския и в парламентарния вот.

На предишните избори по данни на ЦИК към 13 часа бе отчетена 27.03% активност, а към 17 часа - 41.94%.

Спрямо предходните избори от тази година активността също е по-слаба - макар и към 15 ч. да няма изнесени данни от ЦИК.

12 часа на 4 април активността е била 18,4%, а към 17 часа на същата дата - 39.9%.

Отново съпоставяйки данните на ЦИК все пак има надежда активността да е по-висока този път в сравнение с летните избори, когато към 16:00 на 11 юли бяха гласували 27.20% от избирателите.

Едва след 13 ч. ЦИК излезе с данни за активността в страната към 11 ч.: 8.62% е избирателната активност на изборите за президент, а 8.59% са дали вота си за парламентарните избори. Не се знае каква е причината за забавянето при обработка на данните от страната.

Към 11 ч. 6.24 е активността в Кърджали, в област Пловдив активността също е драматично ниска - 6.63%.

Сравнението на данните към 11 часа - данните за избирателната активност не се различават особено от предишните избори, които се проведоха на 11 юли. По окончателни данни на ЦИК към 11 ч. тя е била 11.96%. Спрямо първите изборите за годината активността, 4 април, активността обаче е по-ниска - тогава към 12 ч. ЦИК отчита 18.4%. 

ЦИК глобява Кирил Петков за агитация пред камерите

ЦИК глобява Кирил Петков за агитация пред камерите

66 жалби са получени до 13 ч. - повечето за агитация в социалните мрежи

Днес българските избиратели гласуват за парламент, президент и вицепрезидент. Право на глас имат над 6.7 милиона души.

Изборният ден започва в 7:00 часа и завършва в 20:00 часа. Ако в този час пред секциите има чакащи хора, гласуването може да бъде удължено с 1 час.

Гражданите ще могат да подадат своя вот в близо 13 хиляди изборни секции. В 9399 от тях се гласува изцяло машинно, като поне 2121 от секциите разполагат с по две устройства. С машини са снабдени всички секции, обхващащи над 300 избиратели.

Във вота за държавен глава се състезават 23 кандидатпрезидентски двойки - 11 от тях са издигнати от инициативни комитети, 12 от партии и коалиции.

В изборите за парламент участват 27 формации - 20 партии и 7 коалиции. Над 5000 кандидати в 31 многомандатни избирателни района си оспорват 240-те места в Народното събрание.

Гласуването в чужбина се провежда 750 секции в 68 държави. Първа отвори врати секцията в Крайстчърч, Нова Зеландия - в 20:00 часа българско време на 13 ноември (7:00 ч. местно време на 14 ноември 2021 г.). Последни ще затворят изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, където изборният ден приключва в 6:00 часа българско време в понеделник, 15 ноември 2021 г.

Кантарджиев: Да отидем в супермаркета е по-опасно от това да отидем да гласуваме

Кантарджиев: Да отидем в супермаркета е по-опасно от това да отидем да гласуваме

Локдаун тук никога е нямало, твърди проф. Кантарджиев

При гласуването важат противоепидемичните мерки за закрити обществени пространства - в секциите се носят защитни маски и се спазва дистанция от 1.5 м.

Членовете на секционната комисия трябва да преписват данните от личната карта на избирателя без да я пипат, а той трябва да свали маската си за кратко, за да се идентифицира. До машините трябва да има поставен дезинфектант, който избирателят да използва, преди да гласува. В секциите, където се гласува с хартиени бюлетини, е необходимо химикалките да се дезинфекцират след употреба.

Как започна изборният ден в Бургас:

преди 2 години в 01:14 ч.

С 26,3% "Продължаваме промяната" е окончателният победител на парламентарния вот. Това става ясно от паралелното преброяване на "Алфа Рисърч" при 100%.

ГЕРБ отстъпва на втора позиция с 23,2%, а на трето място се нарежда ДПС с 11,6%. БСП е едва на четвърта позиция с 10,9%, следват ИТН с 9,6%, ДБ с 6,5% и "Възраждане" с 4,8%.

Под чертата за влизане в следващото НС остават ИБГНИ с 2,6% и ВМРО с 1,1%.

преди 2 години в 23:31 ч.

Изборният ден в Европа приключи

Изборният ден за сънародниците ни зад граница, но на територията на Европа приключи. В 19 страни в Европа от общо 21 държави се гласуваше и с машини. Приключи изборният ден и на територията на Африка, а по-рано през деня и в Австралия и Азия.

преди 2 години в 23:28 ч.

ДПС не променят условието за правителство

Позицията на ДПС от 45-о и 46-о Народно събрание, че ако новите партии предложат правителство, ДПС ще подкрепи такова правителство, без да участват в преговори и разговори. За да подкрепим правителство, независимо кой ще го предложи, ние казахме, че имаме едно условия - възстановяване на демокрацията и държавността на страната, подчерта той.

преди 2 години в 23:16 ч.

Нинова пресмята стабилно 3-то място

92% от симпатизантите на БСП са гласували за втория мандат на Румен Радев, така че не е грешка неговата подкрепа. Позицията, която имахме в 46-то Народно събрание ни помогна да няма срив, който го има при другите партии на промяната. Ниската избирателна активност на изборите е много силна камбана за проблем към всички ни - апатия и недоверие на гражданите към институциите.

преди 2 години в 23:03 ч.

ПП готови да работят в Народното събрание с всички партии

Продължаваме промяната ще работят в Народното събрание с всички партии освен ГЕРБ и ДПС. Няма да се прави парламентарна група с други партии, тясната коалиция е достатъчна. На въпрос дали ще успеят да съберат 212 депутати за мнозинство в Народното събрание - те бяха категорични, че искат да видят резултатите от паралелното преброяване, вотът от чужбина и тогава ще отворят тефтерчетата.Ще бъдем диалогични, консистентни с ДБ, ще работим заедно и ще говорим с всички ПГ, без ГЕРБ и ДПС, обясни Петков.

преди 2 години в 22:16 ч.

Румен Радев иска пълна мобилизация

На балотажа ще се сблъскаме с партийно-организирания вот на картела на статуквото. Единственият начин да победим огромните му ресурси, да надделеем над лъжата, манипулацията и заплахите е да бъдем мобилизирани.

Това заяви президентът и кандидат за втори мандат Румен Радев в първата си изява след излизането на екзитпола след изборния ден.

По думите му едно е ясно - изборите са показали решимостта на обществото ни да скъса с корупцията, беззаконието и с авторитаризма. 

преди 2 години в 21:18 ч.

Изборният ден във Варна приключи без проблем

Изборният процес във всички секции на територията на региона е приключил. Няма данни за възникнали сериозни инциденти.

След подадени заявления от гражданин, са издали общо 11 бр. удостоверения. От 09.11. до 14.11.2021г. са издадени общо 59 бр. удостоверения.

За последно бе съобщено, че във Варна има висока избирателна активност към 16 часа. За сравнение с предишните извънредни парламентарни избори от 11 юли т.г. към 16:00 часа активността беше 27.20%. На вота от 4 април активността към 17 часа беше 39.9%.

преди 2 години в 19:48 ч.

Объркване с машините доведе до опашки пред секцията във Вашингтон

Образува се опашка пред секцията в българското посолство в американската столица Вашингтон, съобщава bTV. 

В секцията се гласува машинно, но сред гласоподавателите се получило объркване как се използват устройствата. Някои от тях обясниха, че машината им позволила да гласуват или за президент, или за парламент, но не и за двете.

Председателят на комисията посочи, че вече са регистрирани няколко подобни ситуации от началото на изборния ден. Според нея софтуерът на машините обърква избирателите.

В САЩ има 55 секции. Това е с три по-малко от предишния вот през юли. За сметка на това обаче има повече секции около Вашингтон.

За първи път има секция в щата Мериленд - тя е в Балтимор и се помещава в частен дом.

На осем места в САЩ може да се гласува машинно.

преди 2 години в 19:44 ч.

Цветозар Томов: Рекордно ниска избирателна активност на изборите 2 в 1

Най-висока е активността е в 23 МИР на София. Близките числа показват, че хората в повечето случаи предпочитат да гласуват и за двата избора. За пореден път излиза област Кърджали с ниска избирателна активност, където са гласували 19 на 100 от избирателите. Пловдив-град също била с ниска активност, но сега продължава да е под средната за страната. Като че ли наистина за нашите стандарти твърд е много избори правихме за тази година и това дава отражение, сигурно дава отражение и ковид пандемията, която въздържа по-възрастните хора от участие в изборите.

преди 2 години в 19:39 ч.

Всеки трети българин скептичен, че изборите ще доведат до промяна

Всеки трети българин не очаква изборите да променят ситуацията в страната. Това показват данни на агенция „Тренд”, съобщава Нова телевизия. 

Запитани накъде ще се развие страната след днешния ден, 25% са обнадеждени, че посоката ще е положителна. Почти същият дял обаче са на противоположното мнение. За 33% от анкетираните пък вотът няма да промени нищо.

преди 2 години в 19:32 ч.

"Галъп" измери 36% избирателна активност на президентския вот към 19.00 ч., а на парламентарния - 35.5%

36% е избирателната активност на президентския вот към 19.00 ч., а на парламентарния - 35.5%. Това сочат последните изчисления на „Галъп интернешънъл“, съобщава БНР.

За сравнение, на изборите през април избирателната активност към 19,00 часа беше 43,9%, а на изборите на 11 юли - 34,5%, според данните на "Галъп".

За първи път от началото на изборния ден всъщност наблюдаваме макар и минимално разминаване между двете активности, отбеляза Юлиана Гальова от социологическата агенция.

Последно обновление в 19:34 ч. на 14.11

преди 2 години в 19:28 ч.

69% от българите искат ново правителство, дори и с цената на компромиси

69% от анкетираните настояват за ново правителство, дори то да е съставено с цената на компромиси. Това показва проучване на „Галъп интенешънъл”, направено по поръчка на Нова телевизия.

19% пък предпочитат нови избори, а 12% не могат да преценят.

Според изследване на агенция „Тренд”  за 46% от българите основната задача на новия кабинет е овладяването на цените. Доста по-малък е делът на хората, които поставят на първо място овладяването на пандемията. Следващите места в класацията се заемат от корупцията, политическата криза  и съдебната реформа.

преди 2 години в 19:05 ч.

34,3% е избирателната активност към 18.00 часа, според "Тренд"

34,3% е избирателната активност към 18.00 часа, съгласно данните на агенция "Тренд".

Изборният ден започна в 7.00 ч. и ще приключи в 20.00 ч. По предварителни данни на ЦИК право на глас имат 6 708 189 души. 23 са кандидатите за президент.

Партиите и коалициите, които издигат кандидати за депутати, пък са 27, а номинираните за народни представители - общо 5067.

преди 2 години в 18:50 ч.

46% от българите вярват, че този път ще се сформира стабилно правителство

Новият парламент ще успее да сформира стабилно правителство. На това мнение са 46% от анкетираните от „Маркет линкс“ в изборния ден, съобщава bTV.

Само 22% смятат, че отново няма да се сформира кабинет, докато за 32% очакването е по-скоро, че ще има правителство, но с хоризонт от едва няколко месеца.

Според анкетираните сред основните приоритети трябва да са борбата с корупцията - 78,3%, реформата на съдебната система - 48,5%, както и овладяването на инфлацията - 41,1%. Има очаквания и по линия на мерките за бизнеса (40,4%), социалните мерки (32,1%) и ваксинацията (16,1%).

60,9% от анкетираните избиратели са се доверили на партийната подредба на листите, докато 39% са използвали преференция.

преди 2 години в 18:36 ч.

30,2% избирателна активност към 17.00 часа за парламентарния вот, 28,9% - за президентския, измери "Галъп"

30,2% е избирателната активност към 17.00 часа за парламентарните избори, а 28,9% - за вота за президент. Това показват прогнозните данни на „Галъп интернешънъл“, съобщава БНР.

Социологът Светлин Тачев от агенцията посочи, че има изравняване на резултата от избирателната активност спрямо изборите от 11 юли, тъй като тогава тя също е била около 30%. Това обаче е по-ниска избирателна активност спрямо данните за този час от парламентарните избори през април.

„Галъп“ отчита и разместване в реда на партиите от последното си изследване.

Традиционно преди обяд излизат твърдите ядра на партиите и по-възрастните хора, а следобед по-младите и тези, които в последния момент решават за кого да гласуват, обясни Яница Петкова от „Галъп интернешънъл “. По нейни думи няма разлика в активността за двата типа вот.

Последно обновление в 18:36 ч. на 14.11

преди 2 години в 18:27 ч.

В Хасково мъж гласува четири пъти

Мъж от Хасково е гласувал четири пъти, съобщава БНТ. Оказва се обаче, че този случай не е единственият.

Мъжът е гласувал в 20-а секция в училище "Васил Левски". Неколкократно той е обяснявал на комисията, че е сгрешил, така че те са му разрешили да гласува отново.

В село Караманци е бил арестуван мъж по сигнал за купуване на гласове. Той е бил открит пред една от секциите в селото, като в него са били открити списъци с имена на хора и около 2000 лева, които са иззети с протокол. По случая е образувано досъдебно производство.

Над 20 са подадените жалби в РИК-Хасково, сред тях за непозволена агитация. Жена пък е била посетена в дома си с подвижна избирателна кутия, без да е подавала изявление за това.

Има и информация за извозване на хора с бусове в села около Хасково.

преди 2 години в 16:25 ч.

Членовете на СИК в Турция гласуват с машините на нашия вот

 В Турция членовете на Секционните избирателни комисии (СИК) се намесват при вота с машини. Пред секциите има дълги опашки и посещения на представители на властта и на политическите партии в Турция - така протича вота в югоизточната ни съседка, където има открити 126 секции, съобщи БНР.

Желаещите да гласуват в южната ни съседка прииждат към секциите. В двете секции в квартал "Авджълар" в Истанбул на миналия вот гласуваха 1200 души, сега се очаква техният брой да достигне 3000. Някои хора чакат над 3 часа, за да стигнат до урната. 

преди 2 години в 16:06 ч.

Почти идентична е избирателната активност в президентския и в парламентарния вот

23.3% избирателна активност докладва „Галъп интернешънъл“ към 15.00 ч.

Към 9.00 ч. агенцията отчете 4% активност, към 11.00 часа активността се повиши до 9,7%, а към 13.00 достигна 17,5%.

Почти идентична избирателна активност в президентския и в парламентарния вот отчита социологическата агенция.

На предишните избори по данни на ЦИК към 13 часа бе отчетена 27.03%, а към 17 часа 41.94%.

Спрямо предходните избори от тази година активността също е по-слаба – макар и към 15 ч. да няма изнесени данни от ЦИК.

12 часа на 4 април активността е била 18,4%, а към 17 часа на същата дата - 39.9%.

Отново съпоставяйки данните на ЦИК все пак има надежда активността да е по-висока този път в сравнение с летните избори, когато към 16:00 на 11 юли са гласували 27.20% от избирателите.

преди 2 години в 15:31 ч.

С леко закъснение е започнало гласуването в Берлин 3

Причината е, че двама от членовете на комисията не са се явили, съобщи пред БНР Катя Костова – председател на секционна комисия Берлин 3. Друг от членовете, при получаване на изборните книжа вчера, е дал положителен резултат за коронавирус и това е наложило да бъде сменен, допълни тя.

преди 2 години в 15:00 ч.

Застъпник на политическа партия е задържан в училище в Сливен заради агитация

Застъпник, който агитира за определена политическа партия и обещава имотна облага, ако се гласува за определена политическа партия, е задържан от ОДМВР в Сливен.

Задържаният мъж е на 48 години и е агитирал в училище в град Сливен, той бил там в качеството си на застъпник. Задържан е с полицейска мярка за 24 часа, съобщават от МВР.

По случая е образувано досъдебно производство. 

преди 2 години в 14:55 ч.

704 преписки и 113 разследвания са образувани от началото на предизборната кампания

704 преписки и 113 разследвания са образувани от началото на предизборната кампания - до 13.00 часа на 14 ноември 2021 г. Те са за територията на цялата страна.

В тях има данни и доказателства за предлагане на имотни облаги, с цел гласуване за определен кандидат, политическа партия или коалиция и др. Преписките и досъдебните производства са образувани на база постъпили сигнали от граждани, ДАНС и от органите на МВР.

преди 2 години в 14:48 ч.

ЦИК глобява Кирил Петков за предизборна агитация

Централната избирателна комисия ще наложи глоба на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Причината – след като упражни правото си на вот, той спомена за кой кандидат-президент и за коя политическа формация е гласувал.

Изборното законодателство забранява агитация и в деня на вота, а Кирил Петков заяви за кого е гласувал – и за президент, както и партията, споменавайки че „цифрите за деня са 6 и 25“.

Прието е решение, въз основа на което председателят на ЦИК ще издаде акт, след което се издава наказателно постановление, където се определя размера на съответната глоба. Говорителят на ЦИК Росица Матева отказа да посочи дори и в относителен план размера на глобата, която ще получи Петков.

преди 2 години в 14:35 ч.

Сънародниците ни в Америка започнаха да гласуват

Изборният ден в САЩ и Канада също е започнал. Първи, в 14 часа българско време, започват да гласуват сънародниците ни по Източното крайбрежие и поетапно, според часовата разлика и в останалите щати ще се открият изборните секции.

Сънародниците ни в Южна Америка вече гласуват. Секции са разкрити в посолствата ни в Аржентина и Бразилия.

Най-късно изборният ден зад граница ще започне и приключи в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и в канадския град Ванкувър. Изборните секции там отварят в 17 часа българско време, а гласуването ще приключи в 6:00 часа българско време в понеделник, 15 ноември 2021 г.

55 са избирателните секции в САЩ, а в Канада - в 16. САЩ и Канада са сред общо 21 държави с избирателни секции, в които сънародниците ни могат да гласуват с машина. В САЩ 8 секции са оборудвани с 16 машини, в Канада – 2 секции с 4 машини.

В Северна Америка сънародниците ни могат да гласуват и в посолствата ни в Куба и Мексико, където са разкрити избирателни секции. В Мексико сити изборният ден започва в 15 ч. българско време.

Последно обновление в 14:38 ч. на 14.11

преди 2 години в 14:24 ч.

Бусове и автомобили извозват хора до избирателните секции в хасковски села

Бусове и автомобили извозват хора до избирателните секции в хасковските села Гълъбец, Широка поляна, Горно Войводиново и Текето, съобщи БНТ. Според източници на обществената телевизия някои от автомобилите са с турска регистрация.

Този сигнал официално не е подаден към РИК ХасковоПреди гласоподавателите да влязат в секциите се прави нещо като инструктаж на турски език, а вътре комуникацията също се извършва на турски език.

преди 2 години в 14:18 ч.

Борисов иска да промени промяната

Много е важно да се промени промяната. Промяната на проманата е изключително важна, искаме да имаме демокрация, настоя Борисов.

преди 2 години в 14:07 ч.

Най-слаб интерес към изборите в Кърджали и Пловдив

6.24 е активността в Кърджали, в област Пловдив активността също е драматично ниска – 6.63%.

7.72% е в Кюстендил, а 7.93% е избирателната активност в Сливен – трите области с най-ниска избирателна активност.

С обобщени данни за 11 часа излезе Централната избирателна комисия едва след 13.10 часа.

8.62% е избирателната активност в страната към 11 часа. 8.59% са дали вота си за парламентарните избори.

Между 9 и 9.5% е избирателната активност в двата софийски МИР-а 25 и 23, а в 24 МИР тя е значително по-ниска – 7.9%. За проблеми в реда на гласуване и струпване на опашки от чакащи да гласуват в този избирателен район съобщиха и от Института за социална интеграция.

9.67 е избирателната активност за София – област.

Последно обновление в 14:18 ч. на 14.11

преди 2 години в 13:25 ч.

Илияна Йотова призова за активно гласуване

"Всеки от нас носи част от съдбата на целия български народ и трябва да поеме отговорност както пред себе си, така и пред своите съграждани". Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова след като упражни правото си на вот на днешните избори 2 в 1 - за избор на президент и за народно събрание.

преди 2 години в 13:23 ч.

Наблюдатели докладват за неразрешено видеозаснемане на вота в две секции в Русе.

Изземване от страна на СИК на удостоверения за гласуване на друго място в Хасково, Пловдив и Шумен, смяна на СИК в последния момент или открит изборен ден в намален състав в София, Пловдив и Сливен и блокиране на машини – в Бяла Слатина и Борован, както и в пловдивския район Тракия в една секция са преминали на гласуване само с едната машина.

За такива нарушения на ритъма на изборния процес съобщават от Института за социална интеграция, които са наблюдатели на изборите по традиция. Най-сериозното нарушение обаче са съобщили от Русе, където наблюдатели докладват за неразрешено видеозаснемане на вота в две секции.

В 24 МИР има информация за голямо струпване на хора, а членовете не могат да въведат ред на гласуването.

преди 2 години в 13:11 ч.

ГЕРБ се жалва в ЦИК срещу "грубо нарушаване на забраната за агитация" от Кирил Петков

Коалицията ГЕРБ-СДС в София е подала жалба за грубо нарушаване на забраната за агитация в изборния ден от страна на Кирил Петков, съпредседател и кандидат за народен представител от "Продължаваме промяната".

Според бившите управляващи в нарушение на закона Кирил Петков извършил явна агитация в свое изявление пред медиите в изборния ден. След като гласува, той призова избирателите да упражнят гласа си в полза на конкретен кандидат за президент, както и в полза на една конкретна политическа формация.

преди 2 години в 13:00 ч.

Жена изяде разписката си, след като гласува с машина в София

Снимка 553491

Източник: ФБ

Жена изяде разписката си, след като гласува с машина в 9-та френска гимназия в София, съобщи БНТ. Гласоподаветлката е упражнила правото си на вот, подала своя вот, получила е разписка, но е поискала да гласува с втора карта, което не е възможно. В резултат на това, избирателката се е ядосала, тръгнала е да бяга заедно с разписката и в движение я е глътнала и сдъвкала.

Такова нещо не сме виждали никога до момента, разказаха от избирателната комисия.

На много места в 23 РИК в София давали по повече от една карта за гласуване след скандали с избиратели, пропуснали шанса да гласуват и за президент, и за парламент. 

По-късно позната на жената с атрактивното решение написа в twitter, че дамата има проблем със зрението. По време на гласуването тя не е видяла за кого точно гласува на екрана на машината, но видяла резултата от гласа си на разписката, която е с размер на касова бележка. Тъй като не била съгласна с този вот, тя поискала да й дадат възможност за нов избор, което е незаконно. След отказ от страна на комисията тя е изяла разписката с отпечатания вот.

Последно обновление в 17:30 ч. на 14.11

преди 2 години в 12:50 ч.

Анастас Герджиков поправи Стефан Янев, че ни трябва не служебен, а редовен кабинет

Винаги е важно да се гласува, сами трябва да изковем съдбата си. Той анализира думи на служебния премиер Стефан Янев при гласуването му: "Служебният премиер допусна грешка и каза, че имаме нужда от служебно правителство. Не, г-н премиер, имаме нужда от редовно правителство, всички българи го виждат, искат това, време е и политиците да го разберат". 

преди 2 години в 12:45 ч.

Автомобил с билборд на ПП обикаля димитровградското село Ябълково

„Продължаваме промяната“ агитира в изборния ден в димитровградското село Ябълково

Жалба до РИК Хасково е подал кандидатът за народен представител от ГЕРБ-СДС Стефан Димитров. Тази сутрин в 08.00 ч. сутринта МПС/фолксваген с ремарке, върху което е разположен статив с билборд с номер 25, с образа на Кирил Петков и Асен Василев, обикаля улиците на с. Ябълково, община Димитровград, като агитира за гласуване с този номер в изборите за народни представители. В сигнала се посочват регистрационните номера на автомобила и ремаркето.

Снимка 553474
Снимка 553475

Последно обновление в 12:48 ч. на 14.11

преди 2 години в 12:41 ч.

ГЕРБ: Член на секционна комисия в Айтос нарушава Изборния кодекс

Заместник-председател на СИК в община Айтос нарушавал Изборния кодекс, твърдят от централата на ГЕРБ в Бургас.

„В Подвижна СИК №52 Георги Янев, зам.-председател на въпросната комисия, е от квотата на ИТН. В същото време той е действащ общински съветник в ОбС-Айтос. Това е грубо нарушение на ИК на база чл.96, препратка чл.66, ал.1, т.2 за несъвместимост. Има явна несъвместимост от юридическа гледна точка“, твърдят от бившата управляваща партия.

преди 2 години в 12:34 ч.

Сънародниците ни по света могат да упражнят правото си на глас в общо 750 секции в 68 държави

Министерството на външните работи уверява, че е създало организация изборният ден зад граница да протече без организационни и технически трудности.

По данни на дипломатическите и консулските ни представителства всички секции, предвидени с машинно гласуване, работят. МВнР прави всичко възможно и да реагира максимално бързо на наложилите се смени на членове на СИК зад граница в последния момент, главно заради дадени положителни тестове на COVID-19. В министерството е създадена непрекъсната връзка с дипломатическите и консулските ни представителства, със СИК зад граница и с ЦИК като денонощно дежури изборен щаб. 

Сънародниците ни по света могат да упражнят правото си на глас в общо 750 секции в 68 държави. Най-голям е броят на избирателните секции в Европа, от които 132 във Великобритания, 82 в Германия, 69 в Испания, 28 в Италия, 26 секции в Гърция, 18 във Франция, 13 в Норвегия.

По информация от дипломатическите и консулските ни представителства всички секции в Европа са отворили и работят. Като символ на българското в секцията в гръцкия град Александруполис, дори, членовете на секционната избирателна комисия са се облекли с народни носии.

В 11 часа българско време приключи гласуването в Австралия, където сънародниците ни гласуваха в 6 избирателни секции. Предстои да затворят и секциите в Япония и Сингапур, съответно в 13 часа и 14 часа българско време. В Япония сънародниците ни гласуват в 2 избирателни секции – в градовете Токио и Осака, а в Сингапур в една секция. Гласуват и сънародниците ни в Бахрейн, където за първи път на тези избори е разкрита секция.

Министерството на външните работи благодари на българските общности в чужбина, които се включиха и оказаха помощ за подготовката и организацията на вота зад граница.

Последно обновление в 12:40 ч. на 14.11

преди 2 години в 12:27 ч.

ЦИК към 12.30 все още не е излязла с данни за активността

Избирателната активност към 11.00 ч. е 9.7%. Това сочат данните на "Галъп".

Към 12 часа ЦИК все още не е излязла с данни за активността към 11 часа. Не се знае каква е причината за забавянето при обработка на материалите.

Според агенцията "Алфа Рисърч" към 9,30 ч броят на хората, които са дали гласа си за за двата вида избори днес е 4,9% от всички българи, които имат право на глас.

преди 2 години в 12:22 ч.

ГЕРБ: Член на СИК в село Мало Крушево подвежда избиратели

ГЕРБ-Хисаря са сигнализирали РИК-17 за нарушение в изборна секция в село Мало Крушево. Там, назначената като член на СИК 173700021 Таня Тодорова Георгиева от БСП, докато удостоверява самоличността на по-възрастните гласоподаватели, ги подвежда умишлено с въпроса си за кого ще гласуват - за президент или парламент, като не им дава възможност да поискат и двете бюлетини. Същата активно изявява желание след приключване на изборния ден да носи изборните книжа в РИК, въпреки че не е председател, а е назначена като член в СИК.

преди 2 години в 12:20 ч.

Арестуваха 49-годишен мъж по сигнал за купуване на гласове в хасковско село

Арестуваха 49-годишен мъж по сигнал за купуване на гласове в село Караманци, община Минерални бани, ХасковоТой бил пред една от секциите в селото, съобщиха от МВР

При претърсване на арестанта са открити списъци с имена на хора, бюлетина-образец и около 2 000 лева, които са иззети с протокол.

В Сливен има един задържан за агитация и изборна търговия. Това той е правил пред основно училище "Братя Миладинови", където гласуват хората от квартал "Надежда". Подробности се очакват по-късно.

преди 2 години в 12:16 ч.

9,85% е избирателната активност в община Стара Загора към 11 часа

Към 11 на територията на Община Стара Загора избирателната активност за изборите за президент и вицепрезидент е 9,86%, гласували са 13 826 избиратели.  

Към същия час за Народно събрание са гласували 13 816 от имащите право на глас, избирателната е 9,85%, гласували са избиратели.

140 128 са тези, които днес могат да дадат своя глас в Община Стара Загора.

Изборният ден преминава спокойно.

преди 2 години в 12:09 ч.

Гласува се само с една карта, припомниха от ЦИК

32 устройства за гласуване в страната са дали дефект, поради което и в толкова изборни секции се е преминало към хартиени бюлетини. Общо 13 219 са машините в цялата страна.

Към този час в комисията са постъпили 32 жалби и сигнали, като 7 от тях са за агитация в социалните мрежи, която не се контролира от ЦИК. На места се оплакват, че не им се дава втора карта, което е невъзможно на първо място. Имало и секции, където били поставени по 2 вместо една кутия, в която да се пускат разписките.

Имало немалко сигнали от страната, че някои избиратели гласуват само на единия вид избори, а после искат втора карта, за да гласуват на вторите.

Всеки може да гласува с едно посещение и с една карта. Ако някой гласува само за единия избор, секционната комисия няма да му даде втори път карта, защото така би могъл да дублира гласа си.

преди 2 години в 12:07 ч.

МВР отчете нормално протичане на изборния процес, без инциденти

Изборният процес протича нормално, без инциденти към 10 часа по данни на МВР. Криминогенната обстановка в страната е спокойна. За обезпечаване на обществения ред, сигурността и законосъобразността преди и по време на изборния ден в охраната на избирателните секции в страната (в т.ч. и подвижни) участват над 16 000 служители на МВР.

Общо за периода от 09.11.2021 г. до 10.00 ч. на 14.11.2021 г. са издадени 1020 удостоверения за гласуване

Гранична полиция

Оперативната обстановка в зоната на отговорност на ГДГП е нормална. Създадена е организация по места за осигуряване нормалното функциониране на ГКПП, както и граничното наблюдение в уязвимите участъци. Граничните проверки се осъществяват своевременно. Пропускателната дейност през граничните пунктове се осъществява при нормална интензивност на пътникопотока.

Пожарна безопасност

На територията на страната няма произшествия от компетентността на органите за ПБЗН, свързани с произвеждането на изборите.

Сигнали

От 14 октомври до днес са получени общо 763 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите - 733 в СДВР и ОДМВР и 30 в ГДБОП.

Преобладаващата част от сигналите (643) са свързани с купуване на гласове в полза на политически партии и коалиции, 22 – за неправомерна агитация, 18 – за корпоративен вот, 3 – за унищожаване на имущество и др.

Съставени са 7034 предупредителни протокола по чл. 65 от ЗМВР, от тях 2339 са от ОДМВР Пловдив, Бургас – 879, Благоевград – 660, СДВР - 454 и др.

Досъдебни производства

Образувани са общо 138 ДП, от които 110 - против политическите права на гражданите – чл. 167-169г от НК. Най-много са те в ОДМВР Бургас – 25, Монтана – 13, Смолян – 10, Сливен и Видин по 9 и др. Няма образувани ДП в ОДМВР Добрич и Пловдив.

преди 2 години в 11:56 ч.

Пеевски дал глас за връщане на държавността, за да процъфтявала Родината ни

Гласувах за връщане на държавността, за да се развива Родината ни и да заеме своето достойно място в ЕС. Това заяви водачът на листите на ДПС в Благоевград и Велико Търново Делян Пеевски, след като гласува в село Бабяк, община Белица.

Както посочват от пресцентъра на ДПС, той отново изтъкнал, че най-ценният капитал на България били хората и подчертал, че дълг на политиците е да създават такива условия за развитие на регионите, че гражданите да имат работни места и достойно заплащане на труда, а икономиката да прогресира.

"Политиците са длъжни да постигнат консенсус по определени надпартийни теми", категоричен бил той и допълнил, че политиците не само трябва да осигурят нужните условия за развитието на страната, но и за процъфтяване на толерантността и разбирателството между самите граждани.

Делян Пеевски подчертал също, че било крайно време да бъдат сложени спирачки на олигархичното задкулисие в страната.

преди 2 години в 11:31 ч.

Цветанов гласувал за реално, силно, дясно управление и противопоставяне на левия популизъм

Гласувах за реално, силно, дясно управление с десни решения и противопоставяне срещу левия популизъм. Това, от което се нуждае страната ни днес, е да имаме силно политическо лидерство, за да може да изведем България от тази тежка 2-годишна ковид криза, в която се видя, че липсва лидерство. Това каза в старата столица водачът на великотърновската листа на Национално обединение на десницата и председател на една от партиите в него Цветан Цветанов, след като упражни правото си на глас.

На въпрос ще бъде ли съставено правителство след тези трети избори Цветанов заяви: „Много сериозни са червените разделителни линии в политическия живот на страната и смятам, че не се мисли толкова за държавата, колкото за политическото оцеляване на определени политически формации и загърбване на националните интереси“.

Не съм толкова оптимист, но сме длъжни да вярваме, че ще има правителство и ще може да има диалог в следващия парламент по важните национални политики на държавата. При всички положения ще има една психологическа бариера при възрастните хора и това е проблем, който може би с годините ще бъде преодоляван и самото недоверие, което някои политически лидери създадоха в обществото води още повече до отказ от това да упражнят конституционното си право на глас. Смятам, че всички политици трябва да работят за доверието в избирателната система – това е най-демократичното и реалното, което може да определи бъдещето на всяка една демократична правова държава“, каза още Цветанов.

Снимка 553469

Източник: Републиканци за България

Последно обновление в 11:35 ч. на 14.11

преди 2 години в 11:27 ч.

Кандидат-президентът Горан Благоев зове българите да изберем най-добрия държавен глава

Призовавам българите да гласуват масово, за да влязат в парламента най-достойните и да изберем най-добрия държавен глава – този, който ще води България напред в следващите няколко години“, това заяви след като гласува кандидатът за президент на Национално обединение на десницата Горан Благоев.

"Видяхме два провалени парламента и много кризи, които можеха да не се случат", допълни Благоев.

Той изрази надежда избирателната активност да е висока, за да бъдат избрани достойни народни представители и държавен глава, който ще води България в правилната посока следващите пет години.

преди 2 години в 11:23 ч.

Радев за броенето на разписките: Който се страхува, че може да загуби, търси да опорочи изборите

Гласувах за свобода, законност и справедливост, това са ценностите, които изповядвам, с тях получих доверието на българите, тях отстоявах, с тях се явявам и на тези избори. Това обяви президентът Румен Радев, след като гласува в 10 ч. в професионалната гимназия по транспорт "Макгахан" в столицата.

Залогът на тези избори е огромен и ще определи дали ще продължат започналите процеси по заздравяване на държавността или задкулисието ще получи отново институционална власт, обясни той пред медиите.

Румен Радев коментира и решението на ЦИК да се броят 100% от разписките от машиннния вот днес. "Който се страхува, че не може да спечели изборите, търси да ги опорочи, затова е много важно всички да гласуваме, да неутрализираме тези опити да ни върнат в миналото", изтъкна държавният глава.

преди 2 години в 11:20 ч.

Радостин Василев от ИТН гласувал с надежда, че времето на политическата мафия безвъзвратно отминава

Гласувах за трети път тази година с надежда, че времето на политическата мафия безвъзвратно отминава. Това заяви след като упражни правото си на глас адвокат Радостин Василев от формацията на Слави Трифонов "Има такъв народ" (ИТН).

"Гласувах с надеждата разумът на политиците да надделее над егото, а общественият интерес да е по-силен от личния. Гласувах за шанса в политиката да участват знаещи, можещи и честни хора, които да променят посоката на държавата. Всички ние го заслужаваме", подчерта Радостин Василев.

преди 2 години в 11:01 ч.

Рашков: Няма сериозни изборни нарушения извън обичайните

Няма никакви сериозни поводи да мислим, че някой се старае за злоупотреби с машини и с машинното гласуване. Изборният ден като цяло е започнал нормално, докладва вътрешния министър Бойко Рашков, след като упражни правото си на глас.

Пред журналисти той уточни, че има отчетени и тази сутрин отделни случаи да опити да се купуват гласове. А като пример той посочи отново област Хасково", където действащ кмет "размахвал пръст на полицейски началник" заради опит на органите на реда да противодействат на купуване на гласове в близост до изборната секция.

Иначе Бойко Рашков спомена и интересен случай с намек за куриозност, че член на секция е влязъл през нощта и се е опитал да използва помещението "не за каквото трябва". Наложила се е намесата на органите. Няма подозрения за нещо по-сериозно, а намекът, който направи Рашков, беше по-скоро за комична ситуация. "Нормално, но не е редно...", каза вътрешният министър.

Последно обновление в 11:02 ч. на 14.11

преди 2 години в 10:37 ч.

Кирил Петков уверен: Ако гласуват над 3,3 млн. българи, ще сме първа сила

"Продължаваме промяната" има "абсолютен шанс" да бъде първа политическа сила, ако гласуват над 3,3 млн. граждани. В това изрази увереност Кирил Петков, който даде гласа си в 133-то средно училище "Ал. Сергеевич Пушкин" в столицата.

И съответно призова за висока активност: "Гласуването е много лесно, не се притеснявайте. Всеки може да гласува, независимо на колко години е."

Петков окачестви като "абсолютно ненужно" 100-процентовото контролно броене на разписките от машините, което прие ЦИК.

Изрази и воля след изборите да не се започва с "хвърляне на обвинения" от партиите една към друга. "Защото знаем, че следващото правителство ще е коалиционно. Тук е важно да се говори за две политики - смяната на главния прокурор и създаване на нов вид антикорупционна агенция."

Последно обновление в 10:37 ч. на 14.11

преди 2 години в 10:27 ч.

ГЕРБ-Благоевград сигнализира РИК за купуване на гласове в циганската махала на Благоевград

Областният координатор на ГЕРБ-Благоевград Андрей Новаков е сигнализирал РИК-Благоевград за купуване на гласове на в циганската махала на Благоевград. „В района на ромската махала на гр. Благоевград наши симпатизанти са установили, че се извършва нерегламентирана агитация в деня преди изборите - 13.11.2021 г., и се предлага на лица, живеещи в и близо до ромската махала да упражнят гласа си срещу заплащане”, се посочва в жалбата до РИК-Благоевград, като се иска предприемане намерки по случая и при необходимост да се сезират съответните органи.

преди 2 години в 10:14 ч.

Проф. Балтов гласувал за възстановяване на реда в държавата

Бившият директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов гласува на президентските и парламентарни избори в 120-то основно училище "Георги Раковкси".

"Гласувах за възстановяване на реда в държавата. Избрах опита, избрах стабилността, избрах сигурността", отбеляза той.

Той е заложил на личности, които са го убедили, че са способни да обединяват, които са готови за диалог с всеки в името на общото бъдеще.

преди 2 години в 10:05 ч.

Адресите на избирателните секции са публикувани на сайта на МВнР

Българските граждани могат да гласуват в различни краища на света – от Осака в Япония до Сан Франциско в САЩ, от Буенос Айрес в Аржентина до Трьомсьо в Норвегия, през Абуджа в Нигерия. За тези избори за първи път се разкрива избирателна секция и в Бахрейн. 

Последни ще затворят изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, където изборният ден приключва в 6:00 часа българско време в понеделник, 15 ноември 2021 г.

Адресите на избирателните секции са публикувани на сайта на МВнР на следния линк:https://mfa.bg/bg/3715 , а списъците за гласуване извън страната на: https://mfa.bg/bg/3714.

Министерството на външните работи изразява още веднъж благодарности към българските общности в чужбина, които се включиха и оказаха помощ за подготовката и организацията на вота зад граница.

преди 2 години в 10:00 ч.

Няма да допуснем и елемент за манипулиране на вота, увери Стефан Янев

Служебният премиер Стефан Янев увери, че е направено всичко необходимо по подготовката на изборите и те протичат нормално. "Спекулации са внушенията, че може да бъдат използвани други машини и вотът да се опорочи", заяви Янев и отсече: Машинният вот е честен и не може да се манипулира. Ключът към тях е собственост на държавата и няма никаква възможност да се използват други машини.

"Няма да допуснем и елемент за манипулиране на вота", посочи Стефан Янев и определи като "сценарий на определени сили" да се внуши, че резултатите от машинното гласуване ще бъдат манипулирани.

Нашият избор е важен и значим и трябва да го правим осъзнато. Нашето право на избор е във фундамента на нашата демокрация. Това заяви служебният премиер Стефан Янев след като упражни правото си на глас в столичното 108 СУ "Никола Беловеждов" малко след 9.30 часа.

Той отправи настоятелен призив към гражданите да отидат до урните и да направят своя избор, тъй като "това е избор за бъдещето на страната".

преди 2 години в 09:50 ч.

Христо Иванов се надява тези парламентарни избори да са последните за дълго време

Трети поредни избори за тази година, надявам се да са последните за дълго време и да може да бъде излъчен парламент. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, който гласува в 93-то средно училище "Александър Теодоров-Балан".

"Днес е особен ден за мен, тъй като големият ми син има рожден ден и гласувам с огромно желание да произведем тласък напред в страната и да оставим напред страна, която носи надежда и гордост", коментира той, след като пусна разписката от машинното гласуване.

Иванов е категоричен, че е решаващо да има правителство, не само защото има толкова кризи - енергийната, ковид, инфлацията, а "защото пред България има възможности и трябва да се започне бързо да се работи по тях и в рамките на две-три години може да се промени страната".

преди 2 години в 09:32 ч.

Ахмед Доган гласува и увери, че не участва в политиката

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган гласува по традиция рано сутринта на изборния ден.

Също по традиция Доган не даде коментар пред журналистите. Единственото, което отсече е, че не участва в политиката.

преди 2 години в 09:08 ч.

Опашки пред секциите в Чорлу, Турция

Опашки и засилен интерес към изборите в Чорлу, Турция. Опашки се образуваха още рано сутринта, а за първите три часа на изборния процес вече над 600 са гласувалите, съобщи Нова телевизия.

Много избиратели, особено по-възрастните, имат затруднения с машините.  От СИК по традиция помагат и при попълването на протоколите за гласуване.

преди 2 години в 08:52 ч.

Нинова гласува, а БСП започва разговорите за правителство от утре

Лидерът на БСП Корнелия Нинова гласува на президентските и парламентарни избори в 25-то основно училище "Петър Берон". Нинова е гласувала за стабилна президентска институция и институция, която дава сигурност, която обединява и която дава посоки.

Тя е гласувала също за промяна, стабилност, предвидимост и предсказуемост, разумни решения и разумни хора, които знаят как да овладеят COVID кризата и да знаят, че има държава, която стои зад тях.

Нинова е оптимист за 47-ото Народно събрание, защото в тези тежки моменти било важно да има работещ парламент и стабилно правителство. Според нея трябва да бъде съставено мнозинство, което да приеме един социален бюджет за 2022 г. , който да стабилизира икономиката, да помогне за овладяване на COVID кризата и намаляване броя на болните и починалите.

Какво още каза Нинова, прочетете тук

преди 2 години в 08:44 ч.

Мустафа Карадайъ с демонстрация в СИК

Лидерът на ДПС и кандидат за президент Мустафа Карадайъ гласува точно в 8 часа в Кърджали. Той гласува обаче с помощ на секционната избирателна активност, която лично поиска, което предизвика и интереса на журналистите.

След като гласува Карадайъ обясни, че СИК е задължена да окаже помощ на всеки един български гражданин, който поиска такава. А като мотив за своето искане, Мустафа Карадайъ посочи това и през камерите и каналите на присъстващите медии да се покаже още веднъж тази сутрин, че в гласуването няма нищо трудно.

„Мое право е да поискам помощ. Исках да покажем на всички български избиратели, че не е и няма да е трудно да гласуват.“

преди 2 години в 08:26 ч.

Всички секции в Стара Загора започнаха работа нормално и навреме

Изборният ден в Община Стара Загора започна в спокойна обстановка. Всички Секционни избирателни комисии са отворени навреме. Няма регистрирани нарушения на обществения ред преди началото на изборите.

Общият брой избиратели в Община Стара Загора е 140 128 души.

Избирателните секции на територията на общината са 215, като в града - 149, и в селата – 54. Секциите в специализирани институции са 4, 8 е избирателната секция с Подвижна избирателна кутия (ПИК). Днес пълнолетие навършват четирима старозагорци – 3 момчета, които имат право да пуснат своя вот в секции с номера 6, 45 и 140, както и една  девойка, която може да упражни правото си на глас в СИК № 128.

Най-възрастният избирател е жена на достолепните 102 години, която ще може да гласува  в секция № 68. Най-възрастният господин е 99-годишен старозагорец, който е включен в избирателните списъци на 168-та Секционна избирателна комисия.

преди 2 години в 08:09 ч.

В 681 секции в София ще се гласува с по 2 машини

Точно в 7.00 започна изборният ден в София. Всички членове на секционните избирателни комисии пристигнаха навреме, кратко закъснение е имало в някои секции.

1717 секции са подготвени в София, в 681 секции ще се гласува с по 2 машини, а в останалите секции има по една машина. Общият брой на машините в столицата е над 2000. Право на глас в София имат 1 милион 180 хиляди 657 души.

преди 2 години в 07:58 ч.

Тези, които нямат валидни лични документи, могат да си извадят удостоверения от 8.30 до 19 ч.

От МВР напомнят, че през днешния ден хората, които нямат валидни лични документи, могат да получат удостоверения за гласуване. Това може да стане в звената за документи за самоличност от 8.30 до 19 часа.

Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

Няколко хиляди полицаи участват в охраната на секциите и ще следят за реда в цялата страна. Общо 309 лъча с камиони охраняваше жандармерията при превоза на машините в петък.

преди 2 години в 07:51 ч.

Изборният ден в област Варна започна в 7:25 часа и нормално

Изборният ден в област Варна започна в 7:25 часа, секционните помещения на територията на региона са предадени на съответните избирателни комисии. Няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите.

От МВР Варна припомнят, че в изборните помещения не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.