Рекордно ниска е днешната избирателна активност за президентските и парламентарните избори. Има известно повишаване в следобедните часове - 25.72% за президентските избори и 25.58% за парламентарните избори. Това заяви зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов.

Активността, която ще отчетем към края на изборния ден няма да надхвърли около 40 на 100, но ако продължи с досегашното темпо, ще бъде по-ниска и от нея, посочи Томов.

В София, Варна и Бургас - леко по-висока избирателна активност към 16 часа

В София, Варна и Бургас - леко по-висока избирателна активност към 16 часа

Забележително по-ниска е активността в Разград - 24.01% и в Кърджали - 19.06%

Най-висока е активността е в 23 МИР на София. Близките числа показват, че хората в повечето случаи предпочитат да гласуват и за двата избора. За пореден път излиза област Кърджали с ниска избирателна активност, където са гласували 19 на 100 от избирателите. Пловдив-град също била с ниска активност, но сега продължава да е под средната за страната. Като че ли наистина за нашите стандарти твърд е много избори правихме за тази година и това дава отражение, сигурно дава отражение и ковид пандемията, която въздържа по-възрастните хора от участие в изборите.

Томов се надява в последните часове българите ще гласуват по-активно, защото избирателната активност колкото е по-висока толкова по-голяма легитимност дава на изборния резултат.

Към 17.10 ч. в ЦИК са постъпил 14 жалби и 131 сигнала. Доста от тях са от компетентността на РИК, като друга част са от предизборна агитация в социалните мрежи. Доста от сигналите, които получили ЦИК били за предварителни резултати от изборите.

8.6% избирателна активност към 11 ч. сметна ЦИК

8.6% избирателна активност към 11 ч. сметна ЦИК

Изключително ниска е активността в Пловдив

Общо към настоящия момент в цялата страна 55 устройства за машинно гласуване са преустановили работата си. Това обяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева на последния брифинг преди окончателното обявяване на резултатите на парламентарните и президентски избори.

В днешния ден 52 устройства за машинно гласуване са преустановили работа и от вчера - 7 - по актуализирана справка на ЦИК.

Припомняме, малко по-рано днес бе съобщено, че 32 устройства за гласуване в страната са дали дефект, поради което и в толкова изборни секции се е преминало към хартиени бюлетини. Основните причини са били, че самите устройства не са се включили изобщо. Има 2 или 3, при които не е сработила смарт картата, на едно не работи печатното устройство, а на 2 или 3 не работи екранът. Общо 13 219 са машините в цялата страна.

Изборният ден е до 20 ч., но ако има хора пред избирателната секция, процесът може да бъде удължен не по-късно от 21 ч. На застъпници и наблюдатели от СИК било обяснено, че няма да им бъде предоставено копие от протоколите. Подобни копия ще бъдат предоставени колкото е необходимо, за да бъдат предоставени на всички застъпници и наблюдатели, които желаят да получа такива, уточни Матева.

Засега гласуването извън страната върви нормално. Всички 208 машини в чужбина работят, не са спрели, няма опашки в избирателните секции. Имало известни проблеми в две лондонски секции, където се образували опашки, но ситуацията е овладяна. Има една секция, в която без основание е било допуснато хартиено гласуване, което все пак е проведено по всички правила на изборния кодекс, обясни Цветозар Томов. 

Избираме парламент и президент с еднаква активност
на живо

Избираме парламент и президент с еднаква активност

Избирателната активност към 16 часа е 25.72% по данни на ЦИК

Томов очаква най-критичния период в получаването и обработката на данните от гласуването в Европа между 19 и 22 ч., когато приключват близо 80% от избирателните секции. Предстои именно в този период, веднага след пресконференция да бъде създадена подсилена работна група от сътрудници на ЦИК, за да се постараят да не допуснат в тежката обстановка закъснения, които да поставят на изпитание нервите на СИК в Европа и Великобритания