Коалицията ГЕРБ-СДС в София е подала жалба за грубо нарушаване на забраната за агитация в изборния ден от страна на Кирил Петков, съпредседател и кандидат за народен представител от "Продължаваме промяната".

Според бившите управляващи в нарушение на закона Кирил Петков извършил явна агитация в свое изявление пред медиите в изборния ден. След като гласува, той призова избирателите да упражнят гласа си в полза на конкретен кандидат за президент, както и в полза на една конкретна политическа формация.

Кирил Петков уверен: Ако гласуват над 3,3 млн. българи, ще сме първа сила

Кирил Петков уверен: Ако гласуват над 3,3 млн. българи, ще сме първа сила

"Продължаваме промяната" имала "абсолютен шанс" да бъде първа политическа сила

"Целта на забраната за агитация е да се даде възможност на избирателите в спокойна и необременена атмосфера от политически послания и внушения, да формират свободно волята си по въпроса кой политически субект да подкрепят. Явно е, че тази цел не може да бъде постигната с отправянето на пряка агитация за посочените от него кандидат и партия. Затова всяка форма на отправяне на политически внушения за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия и т.н. следва да се възприема за "предизборна агитация", се казва в жалбата.

В конкретния случай нарушението се състояло в опита избирателите да бъдат призовани да гласуват за конкретен участник в изборния процес. По този начин се агитирало в полза на конкретни участници в изборите.

Нарушението е извършено чрез изявление пред медиите, като по този начин се нарушавал пряко закона.