Гласувах за свобода, законност и справедливост, това са ценностите, които изповядвам, с тях получих доверието на българите, тях отстоявах, с тях се явявам и на тези избори. Това обяви президентът Румен Радев, след като гласува в 10 ч. в професионалната гимназия по транспорт "Макгахан" в столицата.

Залогът на тези избори е огромен и ще определи дали ще продължат започналите процеси по заздравяване на държавността или задкулисието ще получи отново институционална власт, обясни той пред медиите.

Радев призова: Всеки, който милее за България, да гласува

Радев призова: Всеки, който милее за България, да гласува

Всеки ден без работещ парламент е натрупване на проблеми

В тази връзка Радев призова всички сънародници - у нас и в чужбина - да бъдем съпричастни с бъдещето на страната и да гласуваме.

Президентът посочи още, че първият, непосредствен и най-важен хоризонт е да се състави правителство, от което България има нужда, както и от български парламент.

Румен Радев коментира и решението на ЦИК да се броят 100% от разписките от машиннния вот днес. "Който се страхува, че не може да спечели изборите, търси да ги опорочи, затова е много важно всички да гласуваме, да неутрализираме тези опити да ни върнат в миналото", изтъкна държавният глава.

"Галъп": ПП и БСП на кантар, Радев с шанс за победа на първи тур

"Галъп": ПП и БСП на кантар, Радев с шанс за победа на първи тур

Около 48% от българите смятат да гласуват и на парламентарните, и на президентските избори

Изборната администрация следва да изпълнява закона и считаме, че добросъвестно ще изпълни своята работа, увери държавният глава. Вярвам, че България ще бъде правова държава въпреки опитите да я върнат назад, категоричен е той.

По казуса със започването на преговори за присъединяване към ЕС на Северна Македония, Радев отбеляза, че ключът към началото на преговорите на Скопие е в спазването на правата на българите там, в изкореняването на езика на омразата и в прекратяването на системната дебългаризация, в опитите за системно унищожаване и фалшифициране на хилядолетното българско изкуство. 

По думите му "началото на преговорите няма да зависи от следващото ново правителство и парламент, а от Република Северна Македония, която трябва да предприеме съответни действия и диалог между София и Скопие, а не с лобиране, за да се изградят истински добросъседски отношения, които очакват хората от двете страни на границата".

Радев напомни, че на срещата в Любляна е поставил тези условия и пред Еманюел Макрон и Ангела Меркел, както и пред всички европейски лидери.

В заключение той изрази и съболезнования на близките на загиналите в болницата в Сливен.