Изборният ден в чужбина започна, съобщиха от Министерството на външните работи.

Тази вечер в 20:00 часа българско време (7:00 ч. местно време на 14 ноември 2021 г.) избирателната секция в Крайстчърч, Нова Зеландия, отвори врати за българските граждани, които желаят да гласуват на президентските и парламентарните избори.

Това е първата секция зад граница, в която започна изборният ден.

Два часа след Нова Зеландия започва и гласуването в Австралия.

Втората избирателна секция в Нова Зеландия - в Окланд, не можа да започне работа, след като по-рано през деня българско време посолството ни в Австралия и членовете на СИК-Окланд бяха уведомени, че заради влошената пандемична обстановка в града местните власти оттеглят съгласието си за провеждането на изборите на 14 ноември 2021 г.

В Окланд в Нова Зеландия забраниха провеждането на българските избори

В Окланд в Нова Зеландия забраниха провеждането на българските избори

Заради COVID-19 епидемията

Сънародниците ни зад граница могат да упражнят правото си на глас в общо 750 секции в 68 държави. Най-голям е броят на избирателните секции във Великобритания - 132, Турция - 126, Германия - 82, Испания - 69, САЩ - 55 секции, Гърция - 26.

Българските граждани могат да гласуват в различни точки на света - от Осака в Япония до Сан Франциско в САЩ, от Буенос Айрес в Аржентина до Трьомсьо в Норвегия и Абуджа в Нигерия. На тези избори за първи път се разкрива избирателна секция и в Бахрейн.

Последни ще затворят изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, където изборният ден приключва в 6:00 часа българско време в понеделник, 15 ноември 2021 г.

Адресите на избирателните секции са публикувани на сайта на МВнР на следния линк: https://mfa.bg/bg/3715 , а списъците за гласуване извън страната на: https://mfa.bg/bg/3714.

Министерството на външните работи изразява още веднъж благодарности към българските общности в чужбина, които се включиха и оказаха помощ за подготовката и организацията на вота зад граница.

Днес е ден за размисъл преди утрешните избори 2 в 1

Днес е ден за размисъл преди утрешните избори 2 в 1

Забранена е предизборната агитация