Винаги е важно да се гласува, сами трябва да изковем съдбата си. Аз лично гласувах за това да променим политическия стил и поведение, за това да се откажем от омразата и противопоставянето и да опитаме да се обединим около визията за бъдещето на България, да имаме истински държавници, които се интересуват не само за България, а са загрижени и за всички български гражданин. Това коментира Анастас Герджиков, издигнат за кандидат-президент от ИК , след като гласува в 31 СУЧЕМ в София в 11.30 ч.

Аз се надявам, че тези истински държавници ще ни изведат от тежката политическа криза - ценова, здравна и икономическа и ще ни поведат към просперитет. Надявам се утре България да се събуди различна, успокоена и призовавам всички лидери на политически сили още утре да положат огромни усилия за това да имаме редовно правителство и работещ парламент, уточни Герджиков.

Той анализира думи на служебния премиер Стефан Янев при гласуването му: "Служебният премиер допусна грешка и каза, че имаме нужда от служебно правителство. Не, г-н премиер, имаме нужда от редовно правителство, всички българи го виждат, искат това, време е и политиците да го разберат". 

Няма да допуснем и елемент за манипулиране на вота, увери Стефан Янев

Няма да допуснем и елемент за манипулиране на вота, увери Стефан Янев

Машинният вот е честен, а ключът е собственост на държавата

Относно приоритети му, ако бъде избран за президент, той каза, че са описани в малка брошурка, но това е работа на бъдещата коалиция. Първият приоритет е да се изведе страната от политическата криза и от там от всички останали - здравна, ценова, икономическа.

А за това каква е прогнозата му за президентската битка, Герджиков каза: Нямаше да се включа в нея, ако не смятах, че ние ще бъдем победители. Не е предвидима избирателната активност - надявам се да е висока, добави още той.

За броенето на 100% от разписките от ЦИК, Герджиков коментира, че ЦИК вече на няколко пъти показва, че е загрижена за това всички български граждани да са убедени и спокойни, че изборите ще бъдат честни. "Всички разчитаме на това, иначе ще станем държава от друг тип, каквато не бихме искали да бъдем", заключи той.