Със закъснение от 30-40 минути е започнал изборният ден в секция Берлин 3. Причината е, че двама от членовете на комисията не са се явили, съобщи пред БНР Катя Костова - председател на секционна комисия Берлин 3. Друг от членовете, при получаване на изборните книжа вчера, е дал положителен резултат за коронавирус и това е наложило да бъде сменен, допълни тя.

"Всичко това доведе до едно закъснение от порядъка на 30-40 минути. Другите две комисии в посолството също започнаха малко по-късно. Трябваше това се изчисти документално, да пуснем имената към ЦИК, за да сме сигурни, че в изборния ден няма да имаме други документални проблеми", каза председателят на секционна комисия Берлин 3.

По думите й хората допускат много грешки в гласуването с машина. "Обясняваме на хората, но те или вадят картите за гласуване по-рано, или боравят по-трудно. В сравнение с предишния път, възникват доста проблеми при нас", каза Катя Костова.

Избираме парламент и президент с еднаква активност
на живо

Избираме парламент и президент с еднаква активност

Избирателната активност към 16 часа е 25.72% по данни на ЦИК

Към момента няма опашки, изчакването е около 20 минути, добави тя. Във всяка комисия работят по две машини.

По думите на Костова в Берлин работи системата "светофар", което означава, че ако някъде се образува опашка от чакащи гласоподаватели, се предупреждава в социалните мрежи.

"Спокойно преминава гласуването, като засега не е много голяма избирателната активност, като очаквам тя да е по-ниска от тази на 4 април", каза членът на СИК в Берлин Германия Даниел Янев. 

Бусове и автомобили извозват хора до избирателните секции в хасковски села

Бусове и автомобили извозват хора до избирателните секции в хасковски села

Преди влизане в секциите се прави нещо като инструктаж на турски език

"За нас броенето на разписките не е проблем, от ЦИК зависи колко бързо ще приемат нашите протоколи и дали ще седим до късно, както стана на предишните избори", допълни Янев.