32 млн. евро е положителното търговско салдо при пчелните продукти и меда за периода януари-ноември 2018 г.

Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов при откриването на първата международна конференция "Цифровизация в пчеларството: ползи и предизвикателства".

"Имаме над 780 хил. пчелни семейства и техният брой леко се увеличава, което показва, че независимо от проблемите, това е един подсектор, който има своето важно място", обясни министърът.

Той припомни, че благодарение на българското председателство на Европейския съвет по земеделие и комисар Фил Хоган, за първи път има стъпки на сближаване на нивата на директни плащания в ЕС през следващия програмен период.

Затова за България няма намаление на финансовия пакет за директни плащания, дори има лек ръст от 0,7%.

"Цифровизацията, като един цялостен процес, трябва да обхване и пчеларството", заяви още Румен Порожанов.

По думите му новите технологии водят до повишаване на конкурентоспособността и до вземане на по-правилни решения в сектора. Според него обаче в България има какво да надграждаме.

Той подчерта, че по пчеларската програма вече са изплатени над 38 млн. лв. за четирите тригодишни периода, в които се прилага.

"Отделно през последните 5 години имаме допълнително подпомагане по de minimis, по което са изплатени до момента над 15 млн. лева", добави Порожанов.

В последно време се наблюдава леко уедряване в пчеларството и средното стопанство се е увеличило от 49 пчелни семейства на 64.

Според българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел цифровизацията може да помогне стопанството да стане по-конкурентноспособно, като по думите ѝ това може да бъде ключът към една от най-сериозните теми за пчеларите - пестицидите.

Мария Габриел е на мнение, че трябва да има по-добър диалог между земеделските стопани и пчеларите.

Чрез дигитализацията могат да бъдат рязко ограничени териториите, в които има нужда от пестициди, да бъдат намалени количествата и обсега им, убедена е тя. 

Тя припомни, че цифровите иновационни хъбове са приоритет и за тях има бюджет от 500 млн. евро за периода от 2016 до 2020 г.

Мария Габриел е заявила желанието си бюджетът за дигиталните и иновационни хъбове да бъде 1,5 млрд. лв.

"Здравето на пчелите и опазването им е сериозна тема за Европейската комисия, вниманието на обществеността е насочено към намаляване на пчелните популации в целия свят, трябва да обединим усилията си, за да решим този проблем", заяви комисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган.

Основна стратегическа цел за в бъдеще на новата Обща селскостопанска политика е опазването на биоразнообразието. Въпреки че заради "Брекзит" се отваря дупка от 12 млрд. евро в европейския бюджет парите за ОСП след 2020 г. са защитени на 95%.

Предложението на комисар Хоган е бюджетът за пчеларските програми да се завиши от 36 на 62 млн. евро. Според него трябва да се отделят повече средства за извършване на изследвания по отношение на заболяванията сред пчелите.

Хоган отбеляза, че за въвеждане на дигитализацията по-големите ферми могат да се справят и сами, но за малките и средните е важна финансовата подкрепа в началото.