Централната избирателна комисия определи възнагражденията за районните и секционни комисии, както и реда за обявяването на решения на районни комисии.

Председател на районна комисия ще получава 350 лева месечно.

Заместник-председателите и секретарите на районна комисия ще получават по 320 лева, а членовете на районни комисии ще имат месечно възнаграждение от 300 лева.

Членовете на секционни избирателни комисии ще получават еднократни възнаграждения, като за председателя - 28 лева, за заместник-председател и секретар по 26 лева и за всеки член на комисията - по 24 лева.

Ако се произведе нов избор на 29 октомври, те ще получат същите възнаграждения.

Възнагражденията на съставите на комисиите няма да се облагат и осигурителните социални и здравни вноски ще бъдат за сметка на държавния бюджет, допълни Негенцова.

Според взетото днес решение на ЦИК районните избирателни комисии ще трябва да обявяват решенията си в деня на приемането и чрез поставянето им на достъпно място в сградата, където са разположени.

Самото място, на което ще се поставят решенията, се определят по избор на самата районна комисия, а ЦИК изисква на всяко решение на РИК да се отбелязва часът и датата на неговото поставяне на съответното място, както и часът и дата на неговото сваляне. Срокът, в който трябва стоят обявленията на съответното място, е 72 часа.

След сваляне на всяко обявление ЦИК изисква то да се съхранява в архива на съответната районна комисия.
Всичко това е с цел да има достатъчно гаранции, тъй като е предвиден тридневен срок за обжалване на решенията на РИК пред ЦИК.

Негенцова съобщи, че се водят преговорите за назначаване на съставите на районните избирателни комисии и припомни, че назначенията трябва да станат до 6 септември, а от 7 септември районните комисии трябва да започнат да работят.

Днес в ЦИК е пристигнало първото предложение за състав на РИК и това е за комисията в Перник.
Предстои ЦИК да се произнесе.
Негенцова припомни още, че ако не бъде постигнато споразумение между политическите сили в процеса на преговорите и консултациите за състави на районни избирателни комисии, те ще бъдат назначени служебно от ЦИК.

Негенцова съобщи още, че в ЦИК е постъпило писмо от министъра на държавната администрация Николай Василев по параметрите на избирателните кутии.
Негенцова поясни, че ЦИК не е компетентна по техническите параметри и добави, че по принцип кутиите трябва да гарантират прозрачност, да са с вместимост за 1000 бюлетини и така трябва да са направени, че да не може да се интервенира вътре в тях, както и при обръщане да не могат да се изсипят.