На гол тубмак чифте пищови - това според депутата от Синята коалиция Михаил Михайлов означава изграждането на национален футболен стадион в София. Михайлов е категоричен, че е по-добре да бъдат изградени във всяка община по две спортни площадки и един малък стадион, отколкото да правим елитен футболен стадион, на който няма да могат да играят децата.

Синият депутат поиска по време на парламентарния контрол спортният министър Свилен Нейков да каже провеждан ли е архитектурен конкурс за футболния стадион, кой е платил проектирането и кой ще финансира строителството. Той упрекна управляващите, че възнамеряват да дадат за стадиона 200 милиона лева, което ще бъде най-скъпото строителство в Европейския съюз.

Министър Нейков обясни, че архитектурен конкурс не е провеждан и че проектът е само идейна визия. „Преди 2 месеца с помощта на Христо Стоичков е проведена среща с испански инвеститори," каза още той и добави, че сериозните им инвеститорски намерения са били представени на пресконференция.

Когато бъде обявен конкурс, на него ще се явят проектанти от цял свят, а за финансирането правителството търси възможности за публично-частни партньорства, което не означава, че средствата за стадиона ще бъдат отделени от българския данъкоплатец, каза спортният министър.

Той съобщи, че според проучванията цената ще е 4 000 лева на седалка в зависимост от броя на местата и каза, че се търсят оптимални варианти.

Нейков е категоричен, че спортни зали и футболни стадиони са необходими. „Чрез спорта показваме лицето си. Не може да имаме медали без спортна база," заяви той и веднага бе упрекнат от Михайлов, че това са комунистически думи от времето на Тодор Живков.

Той препоръча на министъра да следва американския модел и да посети който и да е колеж, за да види каква спортна база имат подрастващите.

В отговор Нейков изтъкна, че в момента в 10 града се изграждат спортни площадки и категорично заяви, че футболът е над всеки спорт, че той събира най-много деца и подрастващи за развитието на българския спорт.