Около 4 млрд. лв. годишно се харчат нелегално за заплати на ръка на работниците и за бизнес на хора, които не са регистрирани по никакви закони. Това съобщи социологът Кольо Колев, цитиран от БНР.

Според проучване 48% от анкетираните работници посочват, че част от заплатите си получават допълнително на ръка, а сумата е над договорената.
Това съобщи социалният министър Емилия Масларова на дискусия „Работете легално".

Социологът Кольо Колев коментира, че заплатите у нас не са толкова ниски, колкото заявяват работниците. Това личи от броя на купените жилища и коли с официално декларирани доходи от 400-500 лв. на месец.

Според данните на Главната инспекция по труда в 90% от проверените предприятия договорите на работниците са за заплати, равни на минималния осигурителен праг за съответната дейност.

Управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) припомни отново данните, че въпреки намаляването на осигуровките, работодателите не извеждат на светло заплатите на работниците и не се повишават постъпленията в бюджета от вноски за пенсия.

От своя страна председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев репликира, че трябва да има по-строг контрол и да бъдат съдени работодателите, които не внасят осигуровки и наемат без договори работници.

Министър Емилия Масларова призова всеки нает да проявява отговорност и да настоява да бъде осигуряван на реална заплата.