През новия отоплителен сезон ще имаме огромен проблем с хора, които няма да могат да си плащат сметките за парно. За това предупреди президентът на КНСБ Пламен Димитров на конференция на тема "Социално-икономически предизвикателства за България: енергийна бедност".

Той посочи, че без да имаме дефиниция за енергийно бедни хора, държавата подпомага между 350 000 лица и семейства за целия сезон с около 500 лева. Нито толкова са енергийното бедните, нито това е подкрепата, от която имат нужда, но толкова пари имаме, изтъкна синдикалният лидер.

. Трябва да се направи такава дефиниция, да се измери, да се намерят кои са енергийно бедните хора и да бъдат подпомогнати, настоя Пламен Димитров.

През декември дават по 300 лв. за отопление на хората, неполучили енергийни помощи

През декември дават по 300 лв. за отопление на хората, неполучили енергийни помощи

Неполучените пари се връщат в бюджета

По думите му енергийната бедност е нарастващ проблем в България. Над 54 млн. души в Европа и ЕС живеят в енергийна бедност, като може да нарасне до 80 млн. души. 2 млн. и 100 хиляди души не могат да отопляват жилището си адекватно у нас през зимата, посочи Димитров, позовавайки се на данни на Евростат. Отново по същите данни повече от 40% от населението на България не е в състояние да поддържа домовете си топли.

Пламен Димитров е доволен, че в актуализацията на бюджета са отделени допълнително 50 милиона лева за помощи за отопление през зимата, което отново обаче не решава въпроса.

Той обясни, че ангажиментът, който е поет в Плана за възстановяване и устойчивост до 2025 г. - регулираният пазар на ток в България трябва да изчезне. Това изглежда доста предизвикателно. Експерти твърдят, че сигурно могат да бъдат намерени решения, но и сега в момента макар и с регулирания пазар имаме сегменти на продуктите на електроенергийната, но и топлофикационната система, които за част от населението са непосилни, поясни Димитров.

Министрите одобриха 15 млн. лв. за енергийни помощи на 50 000 семейства

Министрите одобриха 15 млн. лв. за енергийни помощи на 50 000 семейства

И хората, които са изпуснали срока ще могат да се възползват от помощта

Нарастващите цени на свободния пазар имат двуяк характер, което стряска хората. От друга страна тези цени, които генерират подобни приходи, създават възможност, ако няма регулиран пазар, енергийната система да генерира възможности за подкрепа на енергийно бедните хора в по-голям обхват, отбеляза синдикалният лидер.

От своя страна заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов добави, че преодоляване на енергийната бедност не може да стане в един период, а е целенасочена работа с години напред.