48-то Народно събрание излезе с декларация срещу насилието над българите в Република Северна Македония, езика на омразата и целенасочената политика на омраза срещу българите. По тази тема депутатите не дебатираха, а в последния си работен ден и минути преди да пристигне в Народното събрание указът на президента Румен Радев за разпускането му, гласуваха. Припомняме, че вчера депутатите отложиха точката в дневния ред.

Със 184 "за" и 1 въздържал се декларацията бе приета.

В нея се подчертават още важността на общите усилия за недопускане на посегателства, насилие и неуважение спрямо българите в РСМ. Също така се посочва, че сдруженията и организациите трябва да действат в съответствие със законите на страната и да не провокират влошаване на отношенията между общностите. Също така в декларацията се призовава за ефективни действия за защита на правата на българските общности там.

Груевски: България използва ЕС, за да ни изнудва

Груевски: България използва ЕС, за да ни изнудва

От това споразумение произтичат днешните проблеми, счита бившият македонски премиер

Припомняме, че напрежението между България и Република Северна Македония се повиши рязко след побоя над Християн Пендиков - македонски гражданин с българско самосъзнание, който бе доведен за лечение у нас.

Заради случая и кампанията, която се разви в самата РСМ извънредният и пълномощен посланик на страната ни в Скопие Ангел Ангелов бе привикан на консултации в София, а впоследствие външният ни министър Николай Милков обяви, че дипломатическият ни представител ще остане у нас, докато РСМ не отбележи реален прогрес в борбата с актове на омраза. От днес той отново изпълнява задълженията си в Скопие.

На 30 януари българска делегация, ръководена от вътрешния министър Иван Демерджиев бе на посещение в съседката ни, като бе договорено взаимна строга охрана и бдителност по време на честванията на рождението на Гоце Делчев, които ще бъдат този уикенд, за да се предотвратят провокации.

Преди това президентът на РСМ Стево Пендаровски заяви, че страната няма да допусне български политици на честванията на Гоце Делчев в Скопие.