Националният съвет по етнически и интеграционни въпроси да въведе петгодишен мораториум върху събарянето на ромските къщи, за да се даде време за тяхното узаконяване. Тази идея представи пред БНР Александър Крачолов, лидер на една от ромските фондации и член на Националния съвет по етническите и интеграционните въпроси.

Според него, конфликтът в Раднево първо е бил криминален и след това е прераснал етнически. Лексиката на някои партии у нас подклажда национализма в българското общество, а то в момента е много податливо на национализъм и то в лошия смисъл, смята Крачолов.

Снимка 221368

Източник: БГНЕС

Според него, за политиците ромите са само електорат. "Ние оцеляваме в периферията на града или селото. Там, където свършва асфалтът, там започва циганската махала. Познавам еснафски ромски семейства, които са били за пример, а сега, заради липсата на работа, са наркопласьори", каза Крачолов.

Според него било мит, че циганите живеят „на гърба“ на държавата. "Мит е, че средствата, насочени към ромските организации за интеграция на ромите, са окрадени", твърде още Александър Крачолов. Повечето проекти, по думите му, са били образователни и са имали за цел да изведат децата от гетата и те да бъдат обхванати от училищата.

Той не посочи каква е ефективността от тези проекти.