Пет политически формации щяха да представят България в европарламента със свои евродепутати, ако изборите за Европейски парламент бяха днес.

Това сочат данните на социологическата агенция „Барометър инфо", представени от координатора на агенцията Николай Николов.

Анкетата е направена по телефона в периода 16 - 21 февруари като в нея са участвали близо 1300 души от цялата страна.

Приблизително 24% от анкетираните са категорични, че биха гласували ако изборите за Европейски парламент бяха днес. 9% от запитаните по-скоро биха отишли до урните, 15% са отговорили, че по скоро няма да гласуват.

Изключително висок е процентът на запитаните, които са категорични, че изобщо не биха гласували ако изборите за Европейски парламент бяха днес - 47%. Процентът на хората, които са сигурни, че биха гласували на изборите е съставен предимно от твърдите ядра на всяка партия, сочат данните на "Барометър инфо".

Данните на агенцията сочат, че ако изборите за европейски парламент бяха днес, 6,64% от анкетираните, които са заявили, че ще гласуват са посочили, че ще изберат партия ГЕРБ.

От общо 33% от запитаните, които са заявили, че ще дадат своя вот, дават гласа си на БСП - 6,49%, ДПС - 4,40%, Атака - 3,94%, Движение „Напред" - 3,32%, СДС - 1,78%, ДСБ - 1,16%, НДСВ - 1,08%, съобщиха от агенцията.

Според тези данни пет са политическите сили, които със сигурност ще бъдат представени в Европейския парламент - ГЕРБ, БСП, ДПС, АТАКА и Движение „Напред".

Към настоящия момент съвсем малко не достига на СДС да спечели достатъчно гласове, за да има свой европейски представител.

Електоратът на ДПС е най-мобилизиран за гласуване. Процентът за ДПС обаче не може да бъде точно изчислен, тъй като в това изследване не могат да се засекат гласовете от Турция.  

Ако тази ситуация се запази към момента на изборите за Европейски парламент, то разпределението на евродепутатите би било следното:

ГЕРБ - 4 или 5 представители, БСП - 4 или 5, ДПС - 3, Атака - 2 или 3, Движение Напред - 2, СДС - 0 или 1.

Сериозен напредък и сравнително високи проценти бележи Движение „Напред" като се има предвид, че те за първи път ще се явяват на избори, посочиха от „Барометър Инфо".

ГЕРБ - 6,64%, БСП - 6,49%, ДПС - 4,40%, Атака - 3,94%, Движение „Напред" - 3,32%, СДС - 1,78%, ДСБ - 1,16%, НДСВ - 1,08%. 

Николай Николов посочи още, че фактор, оказващ влияние върху данните от анкетата, е дилемата дали изборите ще бъдат проведени в един ден.

Според данни на агенцията по всяка вероятност изборите няма да бъдат проведени в един ден и тези за Европейски парламент ще бъдат първи. 

Според Николов обаче ако изборите бъдат 2 в 1 няма да се увеличи шансът на партиите, които а на границата. Нагласата за гласуване на избори за Европейски парламент е значително по-ниска, отколкото за гласуване на избори за национален парламент, смятат от социологическата агенция.

Ако при провеждане на избори за народно събрание до урните биха отишли над 50% от българските избиратели, то при избори за Европарламент биха гласували не повече от 33%.

Сред факторите за ниската избирателна активност от „Барометър инфо" определят огромната трудова емиграция в страни от ЕС след приемането на България в съюза.

Друга от причините е, че представата на българския избирател за Европейския парламент и евроинституциите като цяло е представена за нещо далечно и нямащо директна връзка със случващото се в страната.

Повечето от българите не виждат личен мотив, за да отидат да гласуват за евродепутати - няма яснота какво ще се промени, ако една или друга политическа сила излъчи свои представители в Европейския парламент, обобщават от агенцията.

За две години членство в ЕС българинът все още не е добре запознат с правата и задълженията си като европейски гражданин, сочат още данните от проучването.