Протест блокира столичния Орлов мост в столицата. Поводът е навършването на 3 години от февруарските и юнските протести през 2013 г.

Около 50 души със знамена, организирали се във Фейсбук, спряха движението по бул. „Цар Освободител, като за кратко блокираха два тролея на пътното платно.

Сред тях беше бившият седесар Николай Гацев, който заяви ,че възнамерява следващата седмица да проведе конференция на тема „3 години след протестите от 2013 – а сега накъде?”.
Според него, нищо не се променило от протестите през 2013 досега.

Гацев заяви че не е организатор на протеста.
Присъстващите на акцията обаче разпространяваха листовки за обявената от него конференция, които преди това им бяха дадени то самия него.

Бившият седесар поясни, че идеята е да бъде създаден граждански парламент, който да е алтернатива на Народното събрание.

Планира се по време на конференцията да се оформят граждански комисии за „алтернативна държавна политика” и за „видима алтернатива на правителствената политика на кабинета Борисов 2”.

Гацев изтъкна, че през 2013 г. протестите са започнали не заради цените на тока и заради Делян Пеевски, а защото протестиращите искали нова България - на държавността.
Той е оптимист, че движението, което смята да учредят, ще намери държавността.

Той обясни поясни, че целта на създаването на въпросния граждански парламент в сянка е малки партии и граждански организации, които нямат представителство в момента, да се обединят зад идеята за промяна.

Идеята им е да не допускат в следващото правителство нито един бивш политик, която е определял политиката на страната през последните 26 години.
По думите на Гацев, който е бивш депутат от СДС, 12-13 партии вече са потвърдили участието си. В тях имало бивши политикци, но според него те няма да участват в работата на комисиите, които ще бъдат сформирани.

Припомняме, през 2009 г. Николай Гацев обжалва в съда регистрацията на избраното тогава ръководство на СДС. Ако жалбата беше уважена, това можеше да осуети явяването на партията на парламентарния вот през същата година.
Към момента Гацев беше член на СДС- Лозенец.