Едуард Генов, Валентин Радев и Александър Димитров са единствените трима български студенти, които пишат и разпространяват позиви срещу агресията и смазването на Пражката пролет през 1968 г. Това става точно преди 50 години - на 21 септември, припомни БНР.

Само тримата дръзват да се противопоставят у нас на инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия за смазване на Пражката пролет през есента на 1968 година.

Чехите и словаците отбелязват 50 г. от Пражката пролет

Чехите и словаците отбелязват 50 г. от Пражката пролет

През нощта на 20 срещу 21 август 1968 г. войски от Варшавския договор

Историкът Димитър Атанасов смята, че направените позиви са около 230. Всички те са разпространени. В следственото дело срещу тримата са запазени 21 екземпляра, каза Атанасов.

"Голямата част от тези позиви са навярно унищожени от хората, които са ги получили. Някои казват - фактът, че само десетина процента са предадени на народната милиция, показва, че не сме народ от предатели", каза Атанасов.

Спомен за Пражката пролет: „Видях как танковете прегазиха мечтите"

Спомен за Пражката пролет: „Видях как танковете прегазиха мечтите"

Половин век след събитията…

Според него действията както на тримата студенти, така и на хората, които не са предали позивите, е борба на клишета - предатели ли сме, или не сме. Българският народ не е нито добър, нито лош. Голяма част от тези позиви навярно никой не си е държал до сърцето в умиление.

По думите на историка хората, получавайки тези позиви, с треперещи ръце, са отивали в банята и са ги накъсвали на малки парчета.

Припомняме, вечерта на 20 август 1968 г. бившият СССР и съюзниците му от Полша, България, Унгария и Източна Германия преминават чехословашката граница, за да сложат край на революционното движение "Пражка пролет".

Почина един от вдъхновителите на Пражката пролет

Почина един от вдъхновителите на Пражката пролет

Писателят Лудвик Вацулик – дисидент, съмишленик на Вацлав Хавел

Рано сутринта на 21 август Чехия е изцяло окупирана. Въпреки предупрежденията да не се оказва съпротива, стотици хора излизат на протест пред дулата на съветските танкове.

Около 750 хиляди войници, 6 хиляди танка и 700 самолета слагат край на реформите на Александър Дубчек и идеята му за "социализъм с човешко лице". След 7-месечен период на отваряне Чехословакия преживява 2 десетилетия съветска окупация, прокарана като "нормализация".