„Заповед за уволнение" на правителството са подготвили СДС, ДСБ и ГЕРБ.

Това ще е официалната форма на общонационалната подписка, която ще стартира на 6 септември във всички населени места в страната, каза председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

По думите му, на 6 септември между 11 и 13 часа на възможно най-оживените места в градовете и селата всички желаещи ще могат да сложат подписа си за свалянето на правителството.
След тези часове това ще може да стане в съответните партийни клубове и офиси.

Подписите ще се събират до 21 септември, когато е насрочен обществен дебат, в който ще се включат партиите-членове на ЕНП, синдикатите и представители на неправителствения сектор.

Още днес тази подписка ще бъде изпратена до всички синдикати, каза още Цветан Цветанов.

Желаещите да свалят правителството по този начин ще могат да направят това и по електронен път.

За момента са заявени за отпечатване 500 хил. бройки от заповедта за уволнение, но зам.-председателят на ДСБ Петър Москов ясно заяви, че при необходимост ще бъдат отпечатани достатъчно бройки, така че всеки български гражданин да може да се подпише.

Заповедта за уволнение е на основание:

  • корупция по всички етажи на властта
  • некомпетентност в управлението на държавата
  • провал на членството на България в ЕС.

Тя е насочена към правителството на БСП, НДСВ и ДПС и лично към Сергей Станишев.

След поредната среща на партиите от ЕНП стана ясно и че подписката е част от националната протестна кампания, която стартира под надслов „Аз съм европеец".

Според Петър Москов „европеец означава да подпишеш тази заповед за уволнение".

Акцентът на цялата кампания ще бъде срещата „лице в лице" т.е. представителите на СДС, ДСБ и ГЕРБ ще се срещат с гражданите лично по време на кампанията.

Цветан Цветанов категорично заяви, че трите партии няма да изпълнят очакванията за „сопи и тояги", а ще използват писалката като „възможно най-интелигентната форма на протест".

На срещата на ГЕРБ, СДС и ДСБ освен Петър Москов от ДСБ и Цветан Цветанов от ГЕРБ присъства и зам.-председателят на СДС Любка Панайотова.

Всички те изразиха надежда, че след тази подписка няма да има нужда от следващи ходове.