Близо 5 000 души излязоха пред парламента на протест срещу новия Закон за управление на отпадъците, който се подготвя в момента.

Протестът е организиран от Гражданска инициатива на търговците на отпадъци от черни и цветни метали и тяхното рециклиране.

Под звуците на патриотична музика, протестиращите развяваха българското знаме и носиха табелки с надпис: „Ние не сме крадци, МВР тях да ги лови"; „Оставете ни хляба"; „Ние искаме да работим, така съществуваме"; „Против новия закон за управление на отпадъците", „Новият закон обрича на глад над 300 хил. души".

Протестиращите пристигнаха в София с над 140 автобуса, които бяха паркирани близо до храм-паметника „Александър Невски". Масово полицейско присъствие гарантираше реда и сигурността на протеста. Десетки полицаи бранеха главния вход на Народното събрание.

Нееднократно се чуха викове "Оставка", "Заедно" и "Искаме работа". Протестът е подкрепен от Светлозар Николов, председател на Националната асоциация на българския бизнес.

Силата е именно в нас, защото сме българи, посочи той пред събралото се множество и допълни: „Силата е с нас и никой не може да ни я отнеме. Ние искаме работа."

Трябва да сме единни, организирани, призова Николов и се закани: „Искаме промяна и няма да спрем."

Иво Георгиев от гражданската инициатива на търговците за отпадъци от черни и цветни метали посочи, че в разговор с Нона Караджова, тя им е обяснила, че само 400 фирми трябва да останат на пазара.

Иво Георгиев изтъкна, че повечето от присъстващите на протеста са роми, но в това по думите му, няма нищо лошо. Той подчерта, че почти всички те са интегрирани и работят във фирмите на трудови договори.

Георгиев посочи още, че няма никакво значение дали става въпрос за българи, роми или турци - всички са български граждани и имат право да работят. По думите му, новият проект на закон обрича на глад хиляди работници.

Много от фирмите пък са заплашени от фалити, тъй като за вложили огромни суми, за да отговорят на необходимите критерии. Иво Георгиев същевременно призна, че има и проблеми в сектора и допълни, че действително много българи се оплакват от кражбата на цветни и черни метали.

Законът няма да засегне само търговците на отпадъци от черни и цветни метали, но и правата на всеки гражданин в страната - с пълната забраната на физически лица да предават битови отпадъци в настоящите лицензирани бази срещу заплащане.
Те ще могат да правят това безвъзмездно на общински площадки, които трябва да се изградят до две години.

От бранша питат защо е необходимо да се затворят настоящите площадки за изкупуване и преработване на отпадъци, инвестициите за чието изграждане са общо над 1,136 млрд. лв., да се спре дейността на фирми, които осигуряват пряка заетост на около 20 000 души, със стокооборот за 2010 г. над 2,2 млрд. лв.

Плащанията в системата за търговия с черни и цветни метали да се извършват по безкасов път е едно от двете основни изменения в новия Закон за управление на отпадъците, които касаят черните и цветни метали. Предвидена е и забрана след две години металите да се продават от физически лица.

Част от протестиращите бяха допуснати в Народното събрание и внесоха петиция с основните им искания. Първоначално имаше проблем с влизането им, като официалното обяснение било, че нямали пропуск за НС.

Те настояват изготвения от екоминистерството проект на Закона за управление на отпадъците да бъде незабавно оттеглен и да не се допуска внасянето му за разглеждане в парламента.

Протестиращите искат участие на обществеността в процеса на изработване на проекта за нов закон и той да бъде в интерес на цялото общество, бизнеса и върховенството на закона в България.

Те настояват да се създадат работни групи, в които да бъдат включени представители на заинтересованите граждани, икономически субекти и организации, представителите на търговски дружества, с които да бъдат идентифицирани основните проблеми в областта на управление на отпадъците и финансирането на тази дейност от събраните екотакси.

В петицията се настоява и за извършване на оценка на въздействието върху бизнеса на разработения законопроект, както и подлагането му на широко обществено обсъждане.