В София остават затворени трите възлови кръстовища - пл. "Независимост", при Ректората и на "Орлов мост", съобщи БНР.

За 19.00 беше насрочена поредната 51-ва демонстрация пред сградата на президентството.

Все още пордължават да се събират хората около фонтана пред Президентството, като по-голямата част от тях са от разположения там палатков лагер и от този на инициативата "Системата ни убива".

Нападнаха и пребиха един от лидерите на контрапротестите

Нападнаха и пребиха един от лидерите на контрапротестите

Нападнат е от трима души в Студентски град

Обявено е, че по-късно тази вечер ще има концерт на Орлов мост с песни за протеста.

Ето как коментира новината за заседанието на мониторинговата група за върховенството на закона в ЕП, на която е била обсъдена ситуацията в България, адв. Боримир Цанов от палатковия лагер на пл. "Независимост":

"Най-после след такова дълго закъснение те са изразили тази тревога. Вече 51 дни, човек и сляп и глух да е ще забележи какво се случва. Но потресаващото е, че Шофьорът на джипката и Главният каскет са натоварили свои подчинени да се явят от тяхно име в Брюксел.

50-ти пореден ден на протести в София и страната

50-ти пореден ден на протести в София и страната

Междувременно се провежда и традиционният контрапротест

Това е много показателно и едва ли ще бъде посрещнато с възхищение от страна на брюкселските чиновници", каза той и коментира и позицията на прокуратурата на заседанието на групата за наблюдение на върховенството на закона. Изразената позиция на българската прокуратура е, че българските прокурори са свободни да взимат решения и не могат да се контролират от главния прокурор:

Протестиращи блокираха Съдебната палата

Протестиращи блокираха Съдебната палата

50-и ден на антиправителствени протести

"Прокурорите съвсем не са свободни, тъй като прокуратурата е конструирана по един модел, който ние сме реципирали миналия век, това е моделът Вишински. Строго единоначалие на върха, на който е един главен прокурор, както беше казал един в миналото - "Над него е само Господ". Ето такава е нашата прокуратура".

Паралелно с днешния протест в София ще се проведе и контрапротест. Акциите временно няма да се състоят пред пилоните на НДК, а само пред Румънското посолство.

Организаторите на демонстрациите срещу президента и срещу блокадите в столицата са обявили пред Столичната община и пред МВР, че временно преустановяват протестните си акции пред НДК.

Тази вечер акция пред Румънското посолство е насрочена за 20.00 часа, а целта е да се опази от блокиране възловото кръстовище на булевард "Ситняково".

Фандъкова: Протестът срещу властта се превръща в протест срещу хората

Фандъкова: Протестът срещу властта се превръща в протест срещу хората

Тя се надява блокадите да приключат до началото на учебната година

Тук продължават да идват граждани от различни квартали, които искат да се подпишат в подписките, които организаторите пуснаха преди дни - едната за импийчмънт на президента Радев, а другата срещу блокирането на възлови кръстовища в столицата.

Участниците са запознати от медиите за нападението над един от организаторите на протеста срещу блокадите Георги Флоров. Контрапротестиращи не скриха възмущението си, като смятат, че президентът, който те наричат "разединител на нацията", е в основата на подобни деяния и го призоваха да се разграничи.

"Това на нищо не прилича, на всичкото отгоре бих искала да ги попитам тия деца - наистина ли не знаят, че са употребени".

"Президентът е зад тях и им дава сила, какво може да бъде друго. Този президент е разделител, той не е президент".

"Всеки е свободен да отиде да протестира обаче не по този начин".

"Сега са по 20 души, отишъл затворил кръстовището, защото той решил така", коментираха участници в контрапротеста.