ЦИК припомня, че на 17 септември изтича срокът за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес. Това обясни на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева.

На 17 септември също изтича срокът, в който хората с увреждания трябва да подадат заявление за гласуване с подвижна секция. 5334 кандидати атакуват законодателния орган. 1297 са в две кандидатски листи. 9 кандидати са били регистрирани в три листи. Това е в нарушение на правилата и третият им район е заличен.

Двама кандидати са били под 21 години и седем с двойно гражданство, което противоречи на правилата. Тяхната регистрация е заличена, стана ясно от думите на Матева. На 10 септември всички машини отиват в областните администрации. Там, който иска може да гласува пробно.

Цветозар Томов на свой ред посочи, че на 6 септември е приключил срокът за подаване на заявлението за гласуване в чужбина. Още днес може да се реши колко секции зад граница ще се гласува. 50 900 заявления за чужбина са подадени. 23 са подадените на хартиен носител, всички останали са в електронен вариант.

Томов каза, че от избори на избори този процес набъбвал и затова предлага този процес изцяло да се електронизира. Между 4110-4200 души ще следят за вота в чужбина. Ще има обучение на членовете на СИК.