ГДБОП наблюдава 54 организирани престъпни групи на територията на България, свързани с трафика на хора.

Тези данни представи на американските си колеги директорът на ГДБОП старши комисар Ивайло Спиридонов, който придружава вътрешния министър Румяна Бъчварова по време на посещението й в САЩ. Той определи като ключов подход на неговия екип при противодействието на трафика на хора превенцията, а не само предприемането на действия на база получени сигнали.

Засилваме обмена с ФБР

Засилваме обмена с ФБР

Бъчварова и шефът на ФБР обсъдиха последните терористични атаки

Вътрешният министър Бъчварова и директора на Офиса за наблюдение и борба с трафика на хора към Държавния департамент на САЩ Сюзън Копидж обсъдиха възможностите за сътрудничество и мерките, които България, и в частност МВР предприема по линия на трафика на хора с цел сексуална и трудова експлоатация. 

Копидж оцени положително регламентирането в националното законодателство на мерки за защита на жертвите на трафик в качеството им на свидетели, с оказване на специализирана помощ и подкрепа, както и предоставяне на разрешение за продължително пребиваване на лицата, изразили желание да сътрудничат в хода на наказателното производство.

В рамките на работното си посещение в САЩ, вътрешният министър Румяна Бъчварова се срещна и с главния заместник помощник държавен секретар на САЩ по правоохраната и наркотиците Луис Ареага.

Двамата са обсъдили възможностите за допълнително обучение и специализации за представители на МВР в американските правоохранителни академии по основни линии като борба с наркотиците, организираната престъпност и контратероризма.