Над 40% от анкетираните гласоподаватели в България биха подкрепили политическа партия с позитивно отношение към правата на ЛГБТИ хората, ако тя отговаря на техните виждания по другите теми.

Според резултати национално-представително проучване, направено от "Алфа Рисърч" в периода 26 февруари - 1 март 2021, по поръчка на фондация GLAS и Фондация "Фридрих Еберт". То е проведено сред 1013 души, жители на различни по размер населени места и на възраст между 18 и 61+ години.

Една трета от анкетираните гласоподаватели - (34,8%) биха гласували за партия, която подкрепя правата на ЛГБТИ хората, ако позициите ѝ по други важни въпроси съвпадат с техните. 6,4% заявяват, че подкрепата им за такава партия би била безусловна.

Снимка 522382

Източник: "Алфа Рисърч"

В същото време, 38,3% са против политическата сила, която подкрепят, да заеме про-ЛГБТИ позиция. 20,5% от запитаните не могат да преценят.

Мнозинството българи заявяват неутрално или позитивно отношение към реално или потенциално съществуващи ЛГБТИ хора в техния кръг от познати, съседи, колеги и роднини, показва проучването.

Близо половината (48,9%) заявяват, че се отнасят или биха се отнасяли към тях като към всички останали - не според сексуалната ориентация, а според човешките им качества. 12,9% от анкетираните заявяват, че биха се отнасяли към ЛГБТИ хората с по-голямо внимание в сравнение с останалите, тъй като те често са обект на нападки и обиди.

Снимка 522383

Източник: "Алфа Рисърч"

Политическите партии не трябва да се страхуват да заявят своя позиция на подкрепа по темата за равноправието на ЛГБТИ хората в страната ни, коментира Симеон Василев, председател на фондация GLAS. По думите му за последните няколко години има само мълчание от страна на партиите. А при повечето партии това би довело единствено до затвърдяване, а вероятно и дори привличане на повече електорална подкрепа.

Най-висок процент на подкрепа за положително отношение спрямо ЛГБТИ правата изразяват избирателите на "Демократична Българи" (75%), следвани от "Изправи се! Мутри вън!" (58.6%), ГЕБР-СДС и "Има такъв народ" са със сходните 53.2%.

Най-високи нива на несъгласие са изразили избирателите на Воля-НФСБ (66.7%) и БСП (60.9%) и ВМРО (56.3%), показва проучването.