Кабинетът „Борисов 2" заема първо място с приза за най-ненадеждно правителство още в първите си месеци на управление измежду последните пет редовни кабинета на страната ни.

44% от българите очакват влошаване на ситуацията у нас в следващата една година. 35 на сто са на мнение, че ситуацията ще се запази същата, а едва 12% виждат позитивни промени в бъдещите 12 месеца".

Това показва последното представително проучване на социологическа агенция „Медиана", направено в последните дни на февруари сред 998 пълнолетни българи.

Важна подробност е, че сънародниците ни са дали оценката си за управляващите именно в дните, когато текоха дебатите за новия дълг от 16 млрд. лева. „На терена цари песимизъм", обяви на пресконференция директорът на „Медиана" социологът Кольо Колев и добави:

„Не само, че няма нарастване на оптимизъм в управлението, но през последните пет редовни правителства няма друго, което да се е сблъсквало с подобна доза песимизъм и негативизъм още в началото на своето управление".

Доказателство за тези думи са и данните, според които 52 на сто от попитаните българи са убедени, че кабинетът „Борисов 2" разочарова нацията, а едва 24 на сто са убедени, че управляващите вдъхват доверие.

Отговорите на участниците в проучването сочат, че голяма част от гражданите са недоволни от позицията на кабинета за „Южен поток" - 42% виждат загуби от това решение, а само 3% съзират полза.

„Лодката на подкрепа" на правителството се е наклонила сериозно надолу и заради одобрения вече нов заем на страната ни от 16 млрд. лева. Едва 10 на сто от българите одобряват това решение на управляващото мнозинство, а 62 на сто са категорично против новия дълг.
„Създава се едно усещане в хората - „зле сме и все по-зле ще ставаме; губим и все повече ще губим", заключи още социологът.

Участниците в проучването са дали възможност и за формиране на една точна оценка на кабинета „Борисов 2" по шестобалната система, а именно „Среден 3,32".

Въпреки песимизма и този среден успех на правителството по-голямата част от българите не искат нови предсрочни избори. Едва 17 на сто от попитаните намират за добре да отидем сега на избори, а 55 на сто са твърдо против.

При един евентуален предсрочен вот отново ще станем свидетели на шарен парламент, става ясно още от социологическото изследване.

Отново най-много българи биха пуснали бюлетината си в подкрепа на ГЕРБ - 22,8%, за БСП - 16,9%, за ДПС - 9,3%.

На четвърто място този път се нарежда Патриотичния фронт с 5,4%. Като най-голям актив „патриотите" са си натрупали с неподкрепата на новия заем.
След ПФ петото място е за „Атака", които също отчитат повишаване на доверието сред българите.
Обратна е картината при коалиционния партньор Реформаторския блок, за които едва 3,2 на сто от участниците в проучването биха дали своя глас.
Последни са от АБВ, които събират подкрепата на 2,7 на сто от попитаните.